ABD’den Fas’a İsrail İle Normalleşme Ödülü

ABD’den Fas’a İsrail İle Normalleşme Ödülü

ABD, Fas’a 524 milyon dolarlık HIMARS topçu satışını onayladı.

– Salı günü Biden yönetimi, Fas için 524 milyon dolarlık HIMARS mobil topçu sistemlerinin satışını ve 250 milyon dolarlık güdümlü hassas havadan yere bomba satışını onayladı.

HIMARS sistemleri, Ukrayna ordusunun topraklarını Rusya’dan geri almasına olanak sağlamada çok önemli oldu, ancak Kiev bile yaklaşık 200 mile ulaşabilen uzun menzilli ATACM füzelerini almak için ABD’nin onayını almadı.

Biden yönetiminin planladığı HIMARS satışının duyurusu, Fas’ın İbrahim Anlaşmaları ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının ortasında Washington’a yaklaşmasıyla geldi.

Fas, Aralık 2020’de Donald Trump Beyaz Saray’ın baskısı altında İsrail ile ilişkileri normalleştirdi ve ardından Trump yönetimi, Fas’ın tartışmalı Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıdı.

Biden yönetimi, Batı Sahra anlaşmazlığı konusunda belirsizliğini korurken ve meseleyi Birleşmiş Milletler’e ertelerken bu diplomatik ivmeyi artırmaya çalıştı.

Rabat’ın dışişleri bakanı Nasser Bourita geçen ay Washington’da mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya geldi. Geçen yıl Fas’ın Ukrayna’nın savunma savaşına Çek Cumhuriyeti üzerinden Sovyet döneminden kalma T-72 tanklarıyla katkıda bulunduğu bildirildi, ancak Rabat daha sonra zırhın Ukrayna’ya izinsiz gönderildiğini söyleyerek bu iddiayı yalanladı.

Salı günkü önerilen ABD silah satışı duyurusu, Cezayir Devlet Başkanı Abdel Majid Tebboune’nin ülkesinin Rusya ile on yıllardır süren stratejik bağlarını güçlendirmek için önümüzdeki ay Moskova’yı ziyaret etmesinin beklendiği bir zamanda geldi.

Cezayir, Batı Sahra’daki Polisario ayrılıkçılarına verdiği destek nedeniyle Fas’ın Mağrip’teki ezeli rakibi olmaya devam ediyor. Geçen ay Tebboune, ülkesinin Fas ile gergin ilişkilerde “dönüşü olmayan bir noktaya” ulaştığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı bir basın açıklamasında, “Önerilen satış, Fas’ın mevcut ve gelecekteki tehditlere karşı koyma kabiliyetini artıracak ve Fas’ın tehditleri tespit etme ve sınırlarını kontrol etme kabiliyetine katkıda bulunarak bölgesel istikrar ve güvenliğin korunmasına katkıda bulunacaktır” dedi. Bu ekipmanın önerilen satışı ve desteği, bölgedeki askeri dengeyi değiştirmeyecek” dedi.

KAYNAK: TEVHİDHABER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 + 6 =