ABD yaptırımlarına İran-Rusya karşı çıkabilir

ABD yaptırımlarına İran-Rusya karşı çıkabilir

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Tahran’ın ABD tarafından uygulanan yaptırımların sınırlamalarını etkisiz hale getirmek için Rusya ile işbirliğini artırdığını söyledi.

Bu, Özbekistan’daki Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nin oturum aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşme sırasında geldi.

Tasnim  ajansının haberine göre Reisi, “İkili ilişkileri geliştirme konusunda ciddiyiz. İlişkilerimiz normal değil, stratejik bir niteliğe sahip. Siyasi, ticari ve ekonomik alanlarda olduğu kadar uzayda da işbirliği geliştirilebilir.” dedi.

Putin ise Moskova’nın İran’ın Şanghay Örgütü’ne tam üyeliğini elde etmek için her türlü çabayı gösterdiğini söyledi.

“Ortaklarımız da İran’ın bu organizasyona adaylığını destekledi.”

Görüşme sırasında Reisi, Rusya’ya Tahran’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üye olmasına yardım ettiği için teşekkür etti.

2001 yılında kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü, Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ı içeriyor. Organizasyon 2015 yılında Hindistan ve Pakistan’ı da kapsayacak şekilde genişletildi.

İran, ŞİÖ’ne Çarşamba günü tam üye oldu.

Füze ve nükleer programları konusunda Batı ile yaşanan gerilimin ardından İran, dış politikasını yeniden şekillendirdi ve Batı yaptırımlarını atlatmak için özellikle Rusya ve Çin ile ekonomik ve askeri işbirliğini artırmaya çalışıyor.

Reisi, Ocak ayında Tahran’ın Rusya ile 20 yıllık bir stratejik işbirliği projesi imzaladığını söyledi.

Temmuz ayında, Ulusal İran Petrol Şirketi ve Rusya’nın gaz üreticisi Gazprom, yaklaşık 40 milyar dolar değerinde bir mutabakat zaptı imzaladı.

KAYNAK: İsrailpost.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 − three =