ABD Suriye’deki Kürtleri Birleştirmeye Çalışıyor

ABD Suriye’deki Kürtleri Birleştirmeye Çalışıyor

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesinin haberine göre Amerika geçtiğimiz günlerde Suriye’deki muhtelif Kürt grupları Türkiye ile anlaşma konusunda birleştirerek Suriye’deki işgalci varlığını pekiştirmek için Kürt gruplar arasındaki görüşmeleri yeniden canlandırma hamleleri başlattı.

El-Ahbar gazetesi, haberinde Amerika’nın PKK’nın uzantısı olarak görülen PYD ile Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesi tarafından desteklenen Kürt Ulusal Konseyi arasında görüşmeler başlatmak için çaba gösterdiğini belirtti.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adlı Amerikan destekli grubun komutanı Mazlum Abdi’nin Uluslararası Kriz Grubu ile yaptığı görüşmede SDG ile Irak Kürdistan Bölgesi arasındaki ihtilaflara özet olarak değindiğinin belirtildiği haberde şu ayrıntılara yer verildi:

Tarih boyunca Iraklı Kürt gruplarla Suriyeli Kürt gruplar arasında ihtilaflar olmuştur. Birliğe olan inanca rağmen Türkiye’nin onlardan bazıları üzerindeki geniş çaplı nüfuzu ve pratik mekanizmalardaki farklılıklar sebebiyle kendi aralarında bir uzlaşma formülü bulamadılar.
Habere göre Amerika’nın Kürt grupları birleştirme girişimi Amerika’nın Kuzeydoğu Suriye Özel Temsilcisi Matthew Pearl tarafından yönetiliyor. SDG ile Irak Kürdistan Bölgesi’nin ilişkileri çıkmaza girmiş bulunuyor.
Bu çerçevede Irak Kürdistan Bölgesi’nin SDG’nin kontrolü altında bulunan sınır kapısını kapatması, PYD tarafından Suriye’nin kuzeyinde kurulan “öz yönetimi” ekonomik olarak sıkıntıya sokuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 − nine =