ABD POLİSİ 5 YILDA 400 SİLAHSIZ İNSANI ÖLDÜRDÜ

ABD POLİSİ 5 YILDA 400 SİLAHSIZ İNSANI ÖLDÜRDÜ

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; New York Times araştırma raporu, ABD polis memurlarının son beş yılda trafik durmaları ve teftişleri sırasında 400’den fazla silahsız kişiyi öldürdüğünü gösteriyor.

 ABD medyasında yürütülen bir soruşturmanın sonuçları, ABD polis memurlarının son beş yıl içinde ne ateşli silah veya soğuk silah bulundurmuş ne de trafik kontrol noktaları sırasında şiddet suçlarından şüphelenilen 400’den fazla vatandaşı öldürdüğünü gösteriyor.

Ancak New York Times, bu polis memurlarından sadece beşinin bu tür cinayetlerden suçlu bulunduğuna dikkat çekti. çoğu durumda, arabaları durdurmak kırmızı ışığı reddetmek gibi çok yaygın ihlallerden kaynaklandı.

The New York Times’ta yer alan bir diğer bulgu da, toplumdaki nüfusları göz önüne alındığında bu tür cinayetlerin oranının siyah sürücüler için daha yüksek olduğu yönünde. buna ek olarak, siyah sürücülerin durdurulduğu ihlaller daha küçük ve daha az önemli olmuştur.

ABD gazetesi, ABD’li subayların cinayet işledikleri gerekçesine benzer gerekçelere atıfta bulunuyor ve şunları yazdı: “her olayda, memurlar bunu hayatlarından endişe ederek yaptıklarını söylediler. “buna ek olarak, bu davalardaki savcılar silahsız sürücülerin öldürülmesini yasal olarak haklı çıkarmışlardır.”

Geçen ay Lancet dergisi, abd polisi tarafından gerçekleştirilen cinayetlerin yarısından fazlasının bildirilmediğini bildirdi. Washington Universitesi Tıp fakültesi sağlık ölçümleri ve değerlendirme enstitüsü’nde yapılan araştırma, ABD’de 1980-2018 yılları arasında polis vahşetinden ölenlerin yüzde 55’inden fazlasının, yani toplam 17 binden fazla kişinin ya yanlış sınıflandığını ya da bildirilmemiş olduğunu ortaya koydu.

Araştırma ayrıca, Afrika kökenli Amerikalıların polis vahşetinden diğer tüm gruplardan daha fazla öldüğünü ve polisin elinde ölme olasılığının Beyaz Amerikalılara göre 3,5 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Washington Universitesi Tıp fakültesi’nde araştırmacı ve çalışmanın ortak yazarı Fablina Sharara şunları söyledi: “son zamanlarda abd polisinin elinde siyahi habercilerin öldürülmesi, dünya çapında bu acil halk sağlığı krizine dikkat çekti, ancak sorunun büyüklüğü güvenilir veriler olmadan anlaşılamaz.

Rapora göre, polisle ilgili rapor edilmemiş cinayetleri tam olarak anlamak için, ABD Ulusal Yaşamsal İstatistik Sistemi (NVSS) veri araştırmacıları, polis şiddetini izleyen hükümet dışı, açık kaynaklı veritabanlarıyla ABD Hükümeti Nüfus Veritabanını kullanıyor. Açık kaynak veritabanları, medya raporlarından ve kamu kayıt taleplerinden bilgi toplar ve daha geniş bir yelpazede polisle ilgili ölüm olaylarını kaydeder.

Guardian’ın yazdığına göre, genel olarak, ABD Ulusal Yaşamsal İstatistik Sistemi siyahlarla olan tüm ölümcül polis karşılaşmalarının yaklaşık yüzde 60’ını yanlış sınıflandırdı. ayrıca, hispaniklerin öldürülmesinin yaklaşık yüzde 50’sini, hispanik olmayan beyaz ölümlerin yüzde 56’ını ve polisin katılımıyla işaretlenen hispanikler dışındaki diğer ırklardan ölümlerin yüzde 33’ünü hesaba katmadı.

Yazar Sharara şunları ekledi: ‘bu ölümlerin yanlış rapor edilmesi veya yanlış sınıflandırılması, kolluk kuvvetleri de dahil olmak üzere birçok abd kurumunda yatan daha büyük yapısal ırkçılık sorununu gizlemektedir.

ABD’de eyaz bir Amerikalı subayın siyah vatandaşlara karşı suç işlemiş olduğu ırkçılık ortaya çıktı.

46 yaşındaki siyahi vatandaş george Floyd, geçen yıl haziran ayı başında ABD’li polis memuru shawne ve diğer birçok ajan tarafından tutuklanırken yaklaşık dokuz dakika boyunca dizini boynuna sıkarak hayatını kaybetmişti. Floyd’un Shawwin ve iş arkadaşları tarafından tutuklanmasının nedeni, sahte 20 dolarlık bir dükkandan satın almak için satıcıya teslim etmiş olmasıydı.

Floyd’un öldürüldüğü sahnenin videosunun yayınlanması, ABD’de ırkçılık ve polis vahşetine karşı büyük bir protesto dalgasına yol açmış ve bu olay dünyanın diğer ülkelerine de yayılmıştı. Çok sayıda siyahi vatandaşın daha ABD polisi tarafından öldürülmesi de bu protestoların daha da alevlenmesine katkıda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × two =