23 ülke BRİCS üyeliği için talepte bulundu

23 ülke BRİCS üyeliği için talepte bulundu

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naldi Pandor Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 23 ülkenin liderlerinin BRICS’e katılma isteklerini resmen ifade ettiklerini ve bu talepte bulunduklarını duyurdu.

” 23 ülkenin liderlerinden BRICS’e katılmak için resmi beyanları aldık ve hatta BRICS’e olası üyelik için gayri resmi taleplerimiz var” açıklamasında da bulundu.  

  Cezayir, Arjantin, Bangladeş, Bahreyn, Beyaz Rusya, Bolivya, Küba, Mısır, Etiyopya, Honduras, Endonezya, İran, Kırgızistan, Kuveyt, Fas, Nijerya, Filistin, Suudi Arabistan, Senegal, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezüella ve Vietnam BRICS’e katılım isteklerini resmi olarak ifade eden ülkelerdir. BRICS’e katılma konusundaki büyük arzunun, bu grubun küresel güney ülkelerinin çıkarlarını savunan gelişmiş bir örgüt olduğunu gösterdiğini belirten Pandor bu örgütün öneminin altını çizdi.  Sputnik’e göre BRICS’in Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika dahil olmak üzere dünyanın en büyük gelişmekte olan ekonomileri birleştirmekle beraber Cezayir, Arjantin, Mısır, İran, Endonezya, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri vb. dahil olmak üzere bir dizi başka ülkenin de  bu ekonomik bloğa katılması için gereken motivasyonu oluşturabilmiştir.Farklı bölge ve kıtalardan dünya ülkelerinin BRICS’e katılma isteklerinin artması, uluslararası düzeni yeniden tanımlama ve Batı’nın egemenliği altındaki liberal düzenden kurtulma yönündeki güçlü istek ve arzularını göstermektedir. BRICS’in performansının belki de en önemli yönünün dünyayı yöneten liberal düzene bir darbe olduğunu vurgulayan siyaset uzmanı “Mehdi Horsend” şöyle diyor:” Ekonomistlere göre 10 yıldan kısa bir süre içinde dünya ekonomisinin yarısını kontrol edecek olan BRICS , ilk adımı doların uluslararası alışverişlerde ve ticaretteki payını azaltmaktır.Bu anlaşmaya taraf olan ülkeler arasında ikili ve çok taraflı ticarette doları devre dışı bırakmaktır.” 

Aynı zamanda Batılı güçler, özellikle dünyanın yedi ileri sanayileşmiş ülkesinden oluşan 7’ler Grubu, bu gelişmeleri ve BRICS’in artan gücünü endişeyle takip etmekte ve aynı zamanda bir nevi bu gruptaki etki nüfuz alanını oluşturmak istemektedir.  Bu bağlamda, Emmanuel Macron geçtiğimiz günlerde Güney Afrika’da BRİCS zirvesine katılma talebinde bulundu. Rusya bu talebe başından beri şiddetle karşı çıktı. Bu bağlamda Moskova, Paris’in Rusya’ya yönelik düşmanca politikası dikkate alındığında Macron’un BRICS zirvesine katılmasının uygun olmayacağını açıkladı.Bu alandaki son gelişmede Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naldi Pandor Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Güney Afrika’daki BRICS Zirvesi’ne davet edilmediğini bildirdi. Buna rağmen 2009 yılında dünyanın yükselen güçleri ve ekonomilerinin siyasi ve ekonomik birlik kurma girişiminde bulunmasının ardından Batılı güçlerin varlığı olmadan BRİCS kurulabilmişti. Çin ve Rusya, BRICS grubunun başında yer alarak ticari ilişkilerde doların hakimiyetini ve Batı’nın ekonomik gücünü sona erdirmeye çalışıyor.  Zaman içinde diğer gelişmekte olan ülkeler de bu ekonomik örgüte üye olmakla ilgilenmeye başladılar.BRICS grubu, dördü Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika olmak üzere beş üye ülkesinin küresel ekonomi ve rekabet çerçevesinde, Batı bloğunun önde gelen endüstriyel ekonomilerinden oluşan 7’li grubun aleyhine çalışan bir grup da sayılır. Bu bağlamda Rusya, BRICS grubu üyelerinin finansal sistem ve küresel reform için aktif adımlar atmasını istemektedir. Ekonomik gelişme ve büyümenin koşullarını oluşturmak için ekonomide ciddi adımlar atmalarını istemektedir. Gelişmekte olan ülkelerde adil bir ortam sağlanması için bu adımların önemli olabileceğini vurguluyor.   BRICS grubu, nüfus olarak dünya nüfusunun %40’ından fazlasını barındırıyor ve gelişmekte olan ülkelerin ticari ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmenin yanı sıra kalkınma bankaları ve yeni bir ticaret sistemi gibi uluslararası paralel kurumlar oluşturmak amacıyla 14 yıl önce çalışmaya başladı.  BRICS, hızlı ekonomik kalkınma ve uluslararası ekonomide etkili ve belirleyici bir kutup haline gelmek için çok önemli kapasitelere sahiptir. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gelişmekte olan ülkelerin adil bir ortamda kalkınması ve ekonomik büyümesi için gerekli koşulları sağlamak üzere BRICS grubu üyelerinin finansal sistem ve küresel ekonomide reform yapmak için aktif adımlar atmasını önerdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × three =