Ehlibeyt Mektebi Din Alimleri Derneği’nden ‘Şii Açılımı’na tepki

Ehlibeyt Mektebi Din Alimleri Derneği’nden ‘Şii Açılımı’na tepki

Iğdır Ehlibeyt Alimleri Derneği, bir basın toplantısı düzenleyerek son günlerde gündeme gelen ‘Şii Açılımı’ tartışmalarına sert tepki gösterdi.

Dernek Başkanı Hüseyin Yeşil, dernek üyesi din alimi Mikail Kayla ve dernek üyesi din alimi Hüseyin Türkeli ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek yapılması planlanan “Şii açılımı” fikrine sıcak bakmadıklarını belirtti. Şii mezhebinde liderlik gibi bir kavramın olmadığını ve kimsenin kendisini Türkiye’deki Şiilerin lideri olarak görmemesi gerektiğini söyleyen Dernek Başkanı Hüseyin Yeşil, “Yıllardır Şiilik mezhebi üzerinde bazı çevreler türlü türlü planlarla oyunlar oynamaktadır. Şiilik mezhebini Türkiye’de yok etmeye yönelik, bu asimile etme düşüncesi her defasında başka tarz ve biçimde karşımıza çıkmış ve her çıkışında da mektebi bilinç ve sorumluluk içinde reddedilmiş, oyunları boşa çıkarılmıştır. Şimdi de bu oyun çok değişik şekilde, ayrı bir cephede ‘açılım adı altında’ karşımıza çıkmıştır” dedi.

Şiiliğin kaderini, bütün Şii din adamlarının vakti olacak kadar, ‘İnancına ters midir, değil midir?’ muhasebesini yapabilecek şekilde ele alıp değerlendirerek tayin etmesi gerektiğini söyleyen Yeşil, “Kapalı kapılar ardında yetkisiz ve salahiyetsiz kişi ve kişiler Şiilik adına vaatlerde bulunmuş, mezhebi siyasi ve ekonomik çıkarları için, bir yerlere gelebilmek için basamak olarak kullanmıştır. Şiiliği bir yerlere ulaşmak için, bir yerlerden ‘aferin’ almak, maddi çıkar sağlamak, takdir kazanmak için bazı yerlere peşkeş çekmek düşüncesinde olanların buna haklarının olmadığını bilmeleri ve anlamaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“Şiiliğin, yapısal özelliği itibarıyla açılıma ihtiyacı yoktur”

Hüseyin Yeşil, Şiiliğin yapısal özelliği itibarıyla açılıma ihtiyacı olmadığını, böyle bir talebi ve isteği de olmadığını, Şiiliğin kendi açısından reformist, çağdaş, ilerici ve bütün ihtiyaçlarına kendi dinamikleri içinde çare bulduğunu ve cevap verdiğini söyledi. Yeşil, “Eğer hac farizamızı yaparken haklarımızın verilmemesi gibi, okullarda çocuklarımıza bugüne kadar Şii inancı öğretileceğine başka inançların dikte ettirilmesi gibi bazı haklarımız bugüne kadar verilmemişse, bu devletin düşünmesi gereken meseledir” dedi.

Devletin bu hakları hayata geçirmesinde, bütün tarafları dinlemesi gerektiğini söyleyen Yeşil, “Bu konu birinin ya da birilerinin, ‘Ben herkesi temsil ediyorum’ diyerek ortaya atılması ile yapılacak basit bir iş değildir. Bir milletin inancının temsille ve tevkille hallolunacak bir konu olmaması gerekir. Biz Ehli-Beyt Mektebi Din Adamları Derneği olarak burada kamuoyuna bu önemli konuyu meydana gelen bazı hadiselerden dolayı ilan ediyoruz ki, Şiilik adına kimse bir yerlere vaatte bulunmaya, bir şeyi kabul etmeye, reddetmeye, almaya ve vermeye yetkili değildir. Şiiliğin merkezini oluşturan Iğdır ve çevresinin dini düşüncelerini şekillendirmede ve yönlendirmede Iğdır haricindeki kişilerin müdahale hakları yoktur. Alacakları kararlar hiçbir suretle bağlayıcı değildir. Hiç kimse Şiilerin dini liderliğine de soyunmaya yeltenmemelidir. Bütün din adamları Şiilerin dini lideridir. Caferilerin dini lideri adıyla piyasaya çıkmış olan kişiler Şiilik adına Şiileri temsilen bir şey söyleyemez. Söyledikleri ve söyleyecekleri yalnız kendisini ve etrafındaki birkaç taraftarı bağlar ” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Ajanslar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × two =