%27’lik önemli bir büyüme; ülkelerin İran kara yolu transitine sıcak bakmasının nedeni nedir?

%27’lik önemli bir büyüme; ülkelerin İran kara yolu transitine sıcak bakmasının nedeni nedir?

İran İslam Cumhuriyeti Kara Yolları Kurumu Uluslararası Transit ve Taşımacılık Ofisi Genel Müdürü’nün verilerine göre, son 10 ayda İran’da mal taşımacılığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 arttı.

İran İslam Cumhuriyeti Kara Yolları Kurumu Uluslararası Transit ve Taşımacılık Ofisi Genel Müdürü Cevad Hidayeti, hicri şemsî 1403 yılının Ferverdin ayının başından Dey ayının sonuna kadar 14,7 milyon ton malın kara yoluyla taşındığını belirterek, şunları kaydetti: Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 oranında artış gösterdi.

Parstoday’ın Tasnim’den aktardığına göre, bu istatistik, geçen yılki transit hacminin (hicri şemsî 1402 yılı) hicri şemsî 1401 yılına kıyasla yüzde 58 gibi önemli bir artış göstererek İran’ın kara yolu performansında yeni bir rekor kırmasına rağmen geldi.

Hidayeti’ye göre, bu yılın ilk 10 ayında İran’da kara yolu taşımacılığının büyümesini etkileyen faktörler arasında başarılı ekonomik diplomasi ve komşu ülkelerle ticaret ilişkilerini iyileştirme ve artırmaya  yönelik yapıcı etkileşimler, transit işlerinin kolaylaştırılması, ulaştırma ve depolama ile ilgili altyapının genişletilmesi yoluyla İran’ın lojistik kapasitesinin geliştirilmesi yer alıyor.

Hindistan’ın İran Büyükelçisi Rudra Gaurav Sharasth, yakın zamanda İran’ın kuzeyindeki Enzeli Liman Kompleksi’ni ziyaretinde Hindistan’ın ticaretini geliştirmek ve Avrasya ve Kafkasya bölgeleri ile bağlantı kurmak için güvenli bir yola ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, İran İslam Cumhuriyeti’nin Hindistan için en güvenli, en iyi ve en ekonomik yol olduğunu belirtti.

Bu bağlamda, bu hicri şemsî yılının ortasında, dönemin İran İslam Cumhuriyeti Demir Yolları Genel Müdürü olan Seyyid Mi’ad Salehi, İran-Çin çift konteyner treninin açılış töreninde, Çin ürünlerinin Avrupa Birliği’ne taşınmasında İran’ın hızlı ve güvenli bir geçit görevi gördüğünü belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti’nin avantajı, 2000 yıldan daha eski olan Doğu-Batı Koridoru’nun, yani kadim İpek Yolu’nun faaliyete geçmesiyle, Çin’den gelen malların birçok sınırdan taşınabilmesine olanak sağlamasıdır. İran’ın Çin’i Avrupa’ya bağlayan beş transit güzergâhı bulunuyuor ve bunlardan üçü aktif sınır olup, Çin bu hatlar üzerinden Avrupa’ya ihracat yapabiliyor. Bu demir yolu hatlarından biri de yüklerin Kazakistan-Özbekistan-Türkmenistan-Serehs üzerinden İran’a girmesi ve tek taraflı raylı sistemle Razi sınırına taşınması, oradan da Türkiye’ye transit geçmesidir. Her iki güzergâh da Kazakistan-Türkmenistan-İnçeburun-Razi güzergâhından geçiyor.

Bu iki güzergâh tamamen demir yolu ve Çin’in mallarını Avrupa’ya ihraç etmek için kullanabileceği tek kargo güzergâhlarıdır. Ayrıca iki adet kara yolu güzergâhı da bulunmaktadır.

Tabii ki Çin, Kuzey-Güney Koridoru’nu kullanarak Hindistan pazarına ve tabii ki Rusya’ya da ulaşabilir. Dolayısıyla İran İslam Cumhuriyeti gerçek anlamda uluslararası bir transit kavşak noktasıdır ve ihracatçı ülkeler İran’ın demir yolu, kara yolu ve hatta deniz yolu avantajlarından yararlanabildikleri ölçüde küresel rakiplerinin önünde kalabileceklerdir. Zira artık ulaşım yolları ve koridorları küresel ticarette yeniden yerini açmış durumda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sixteen − four =