Türkiye neden BAE’nin Gazze gücüne katılmıyor?

Türkiye neden BAE’nin Gazze gücüne katılmıyor?

Türkiye, BAE’nin Gazze’de uluslararası bir güç kurulmasını önerisine soğuk bakıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ateşkesin ardından Filistin Yönetimi ile düzeni sağlamak üzere Gazze’de uluslararası bir güç kurulmasını önerdi.

BAE’nin BM Daimi Temsilcisi Lana Nuseybe, Financial Times (FT) gazetesine verdiği mülakatta misyonun insani krizi çözmeyi ve Gazze ile Batı Şeria’yı birleştirerek bir idari yapı kurmayı amaçladığını öne sürdü.

Abu Dabi, Gazze’ye asker göndermeye hazır ancak Filistin Yönetimi reformları, bağımsız bir başbakan ve Siyonist rejimin ‘iki devletli çözüme’ bağlılığı gibi şartları var.

Potansiyel bir ortak olan Türkiye, iki devletli bir çözüm üzerinde anlaşmaya varılması halinde katılmaya istekli olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistinlilere bir devlet verilmesi koşuluyla uluslararası bir güce katkıda bulunmaya hazır olduklarını açıkladı.

Abu Dabi ile Ankara arasındaki ilişkilerin güçlenmesine rağmen Türkiye güçle ilgili mevcut tartışmaları erken buluyor.

Middle East Eye portalına konuşan Türkiye’den kaynaklar İsrail’in henüz ateşkesi kabul etmediğini ve gerçek barış müzakerelerine odaklanılması gerektiğini ifade etti.

ABD, Kahire’den yönetilecek ABD destekli bir misyonla savaş sonrası Gazze güvenliğini planlıyor.

Bahreyn barış gücü konuşlandırmaya istekli olduğunu gösterdi. Fakat BAE’nin önerisi Filistin Yönetimi reformları ve Filistin Yönetimi ile BAE arasındaki gergin ilişkiler gibi engellerle karşı karşıya.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistin Yönetimi’nin Gazze’de resmi bir rol üstlenmesine karşı çıkıyor ve iki devletli çözümü reddediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen + six =