Tövbe etmenin anlamı

Tövbe etmenin anlamı

Ölümden korkmamak için öncelikle korkuya neden olan şeyleri ortadan kaldırmalıyız. Bu korkunun nedenlerinden biride işlediğimiz günahlardır. Ama tövbe ederek Allah’ın Rahman ve Rahim olduğunu ve rahmetinin gazabından üstün olduğunu bilmeliyiz.

Kur’an ve rivayetlere müracaat ederek, tövbenin ne anlama geldiğini anlamalıyız. Tevbe, dönüş anlamına gelir ve Kur’an-ı Kerim’de hem Allah’a hem de insanlara nispet edilmiştir. Tevbe suresi 177-118. Ayetleri: “Şu bir gerçek ki Allah, peygambere ve o sıkıntılı zamanda, içlerinden bir grubun moralleri bozulmaya yüz tuttuktan sonra bile ona bağlılıklarını koruyan muhacirlere ve ensara lütfuyla muamele etti ve sonra da tövbelerini kabul etti. Allah onlara karşı çok şefkatli ve merhametlidir.”

“Allah geriye bırakılan (savaşa katılmayan) üç kişinin de tövbesini kabul etti. Sonunda, bütün genişliğine rağmen yeryüzü onlara dar gelmeye başlamış, vicdanları kendilerini sıkıştırmış ve Allah’a karşı O’ndan başka sığınılacak kimse olmadığını anlamışlardı. Bunun üzerine O da eski durumlarına dönmeleri için onlara tövbe nasip etti. Şüphesiz Allah, tövbeleri kabul edendir, merhametlidir.”

Allah için tövbe, insanlara rahmet ve lütufta bulunmak, insanın tövbesi ise geçmişteki kötü ve fesat çıkaran amellerden yüz çevirmesidir. Yani her tövbede Allah’tan iki lütuf görürüz:

Birincisi, günahkâra merhamet etmek ki yanlış yolda olduğunu anlasın ve bu nedenle tövbe edip yanlış yoldan dönsün. İkincisi ise insanın tövbesini kabul etmesidir.

Bu tıpkı bir babanın oğluna ticaret yapması için sermaye vermesi gibidir. Oğul, kâr etmek için bazı mallar satın alır ve baba bunları ondan iyi bir fiyata satın alır. Burada baba oğluna iki iyilik yapmıştır.

Böylece insanın tövbesi, Allah’ın iki tövbesi arasına konur. Allah ona önce günahların ve yanlışların çirkinliğini fark etme fırsatı verir, sonra pişman olur ve tövbe eder. Sonra Allah tevbesini kabul eder.

Kur’an bu hakikatı Tevbe suresi 118. Ayetinde bildirir.

Allah onlara lütufta bulunur ve onlar da kötülük yaptıklarını anlarlar, sonra o insanlar tövbe ederler. Rahman olan Allah bir kez daha tövbelerini kabul eder ve onları bağışlar.

Muhsin Kıraati’nin İnanç İlkeleri (Mead) kitabından alıntıdır.

KAYNAK: iqna

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

six + fifteen =