Terörist İsrail’den savaş sonrası Gazze için ‘dört köşeli’ plan

Terörist İsrail’den savaş sonrası Gazze için ‘dört köşeli’ plan

Siyonist İsrail Savunma Bakanı Gallant, artan uluslararası baskının gölgesinde ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın ziyareti öncesinde “savaş sonrası Gazze” planlarını açıkladı. Plana göre Gazze’yi Filistinliler “yönetecek” ama İsrail ablukası sürecek.

Gazze’de 22 bini aşkın Filistinliyi öldürdüğü savaşa son vermesi için uluslararası baskı altında olan terör rejimi İsrail, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bölgeyi ziyareti öncesinde “savaş sonrası” planlarını açıkladı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’yi Filistinlilerin “yöneteceğini” ama İsrail’in yanı sıra Mısır ile uluslararası bir gücün de varlık göstereceği “dört köşeli sivil bir alan” öngördüklerini söyledi.

İSRAİL ABLUKASI SÜRECEK

Gallant, savaş sonrası Gazze’de İsrail’in sivil bir varlık göstermeyeceğini ama güvenlikten sorumlu olacağını belirtti. Buna göre İsrail, “sivil operasyonların yönetilmesi için bilgi sağlayacak”; aynı zamanda silah sokulmasının engellenmesi için bölgeye giren malları da denetleyecek.

‘YÖNETİM FİLİSTİNLİLERDE OLACAK’

Siyonist İsrail Savunma Bakanı’nın açıkladığı planda “Hamas’ın ortadan kaldırılması” ve savaş sonrası Gazze’nin, “mevcut idari mekanizmaların üzerinden” Filistinli bir yönetim tarafından idare edilmesi öngörülüyor. Gallant “Gazze’de yaşayanlar Filistinliler, dolayısıyla İsrail devletine karşı herhangi bir düşmanca fiil ya da tehdit olmaması koşuluyla, Filistinli kurumlar yetkili olacak” dedi.

‘ABD LİDERLİĞİNDE ULUSLARARASI GÜÇ’

Gallant’a göre, ABD liderliğinde, Avrupa ve Arap ülkelerinin de dahil olacağı uluslararası bir güç de yerlebir edilen Gazze’nin yeniden inşasında sorumluluk alacak. İsrail Savunma Bakanı, Gazze’nin güney komşusu Mısır’ın da plan dahilinde bir rol üstleneceğini söyledi ancak ayrıntı vermedi.

GAZZE’NİN KUZEYİ VE GÜNEYİNDE PLANLADIKLARI OPERASYONLARI DA ANLATTI

Gallant, “savaşın yeni aşamasında” planladıkları askeri operasyonları da anlattı. İsrail Savunma Bakanı, Gazze’nin kuzeyinde daha “nokta atışı” bir yaklaşım izleyeceklerini, güneyde ise Hamas liderlerinin “peşini bırakmayacaklarını” anlattı.

Buna göre İsrail, Gazze’nin kuzeyinde baskınlar, tünelleri imha etme, hava ve kara saldırıları, özel kuvvetler operasyonları gibi faaliyetlerini sürdürecek. Bölgenin yaklaşık 2.3 milyonluk nüfusunun büyük kısmının göç ettiği ve şu an çadırlarda yaşamak zorunda bırakıldığı güneyde ise Hamas liderlerini “ortadan kaldırmaya” vehâlâ bölgede bulunan yaklaşık 130 rehinenin kurtarılmasına odaklanılacak.

Terör rejimi İsrail Savunma Bakanı’nın açıklaması, Blinken’ın bölgeyi ziyaretinin, İsrail’in dün yine onlarca kişiyi öldürmesinin ve Beyrut’taki Salih el Aruri suikastının tansiyonu yükseltmesinin gölgesinde geldi. Blinken’ın İsrail’in yanı sıra Batı Şeria’yı da ziyaret etmesi bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı’nın duraklarından biri de Türkiye olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 4 =