Pezeşkian ve Maduro’nun ilişkilerin geliştirilmesi vurgusundan Brezilya ile Filistin arasındaki “Mercosur” anlaşmasına

Pezeşkian ve Maduro’nun ilişkilerin geliştirilmesi vurgusundan Brezilya ile Filistin arasındaki “Mercosur” anlaşmasına

Mercosur olarak bilinen Güney Amerika ülkeleri Birliği ile Filistin Özerk Yönetimi arasındaki serbest ticaret anlaşması yıllar süren gecikmenin ardından hayata geçti.

İran ve Venezuela yetkilileri yakın zamanda üst düzey bir toplantı yapma taahhüdünde bulundular. Venezuela Dışişleri Bakanı “Ivan Khel”in X sosyal ağındaki kullanıcı hesabında paylaştığı mesajda göre, Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro ve İran’ın seçilmiş cumhurbaşkanı Masoud Pezeşkian, iki ülke arasındaki ilişkilerin kardeşlik niteliğini doğrularken yakın zamanda üst düzey bir toplantı düzenleyerek işbirliği ve ortak kalkınma programlarını sürdürme sözü verdiler.

Geçtiğimiz günlerde X sosyal ağındaki kullanıcı hesabından bir mesaj yayınlayan “Maduro”, Karakas ile Tahran arasındaki “kardeşlik ilişkileri, dostluk ve işbirliğinin” güçlendirilmesi sürecinin sürdürülmesinin önemini vurguladı.

–      Brezilya’dan Siyonist rejimin Batı Şeria’daki yerleşim birimlerini genişletmesine eleştiri

Brezilya hükümeti, Siyonist rejimin Batı Şeria’daki “yasadışı” yerleşim yerlerini genişletme kararının “baskıcı doğasını” eleştirerek yaptığı açıklamada şunları vurguladı:

Brezilya hükümeti, İsrail’in 27 Haziran’da Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşimlerin sayısını artırmaya yönelik keyfi kararını duyurmasından üzüntü duyuyor.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Siyonist rejimin kararını yalnızca “uluslararası yasaların açık bir ihlali” olarak nitelendirmekle kalmadı üstelik bu konuyu bölgede kalıcı barışın tesis edilmesine yönelik bir tehlike ve Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların sona erdirilmesine yönelik çabalara yönelik bir tehdit olarak değerlendirdi.

Pars Today’e göre Brezilya hükümeti şunları vurguladı: Bu ülke, İsrail’in Batı Şeria’daki yasadışı yerleşimlerin sayısını artırma kararının baskıcı doğasını reddediyor ve iki devletli çözümü, Filistin’in Gazze Şeridi ile Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü başkent olarak kapsayan 1967 sınırlarında tanınmasını savunuyor.

–      Bolivya Devlet Başkanı Filistinlilerin topraklarını geri kazanma mücadelesine vurgu yaptı

Bolivya Devlet Başkanı “Luis Alberto Arce Catacura” , Filistinlilerin kendi topraklarını geri almak için mücadele ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bolivya hükümeti ve milleti, Gazze Şeridi halkına yönelik katliamı kınıyor ve Filistin milletine yönelik zulmün devamını kabul edilemez buluyorlar.”

“Katakura”, “Al-Arabi” kanalına verdiği röportajda, Gazze Şeridi halkının Siyonist rejim tarafından öldürülmesini kınadı ve şunları vurguladı: Bolivya, Gazze Şeridi’ne karşı savaşı sona erdirmek için birçok ülkenin işbirliğiyle çalışıyor.

– Brezilya’nın Filistin Yönetimi ile serbest ticaret anlaşmasının uygulanması

Mercosur olarak bilinen Güney Amerika ülkeleri Birliği ile Filistin Yönetimi arasındaki serbest ticaret anlaşması yıllar süren gecikmenin ardından hayata geçirildi. IRNA’nın Brezilya Dışişleri Bakanlığı’na dayandırdığı haberine göre Brezilya, 10 yılı aşkın süredir onay bekleyen bu anlaşmayı Filistin halkına desteğini göstermek amacıyla hayata geçirdi./

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seventeen − four =