İslamofobi nedeniyle Müslüman elitler, Fransa’dan benzersiz oranda göç ediyorlar

İslamofobi nedeniyle Müslüman elitler, Fransa’dan benzersiz oranda göç ediyorlar

Fransa’da İslamofobinin yoğunlaşması, Fransız Müslüman elitlerin göçünde artışa yol açtı.

Fransa, Avrupa’nın en büyük Müslüman nüfusuna ev sahipliği yapsa da, bu ülkede ayrımcılık ve artan İslamofobi birçok Müslüman eliti göç etmeye zorladı.

Pars Today’in yeni bir araştırmasına göre, Fransa’yı terk eden her 10 Müslüman elitten yedisinden fazlası, ülkelerini terk etmelerinin ana nedeni olarak İslamofobinin yoğunlaşmasını ilan etti.

Profesör Olivier Esteves liderliğindeki Lille Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, çok sayıda yüksek eğitimli Müslümanın Fransa’dan ayrılarak İngiltere, ABD, Kanada ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne gittiği belirtildi.

Fransız siyasi analist ve insan hakları savunucusu Yasser Louati, Anadolu haber ajansına verdiği röportajda, din özgürlüğünün olmayışının Müslüman seçkinlerin Fransa’yı terk etme nedeni haline geldiğini söyledi.

Fransa’da İslam karşıtlığı eğilimi ve Müslümanlara yönelik baskıların artması son yıllarda yoğunlaştı. Fransa’nın merkez sağ cumhurbaşkanı “Emmanuel Macron”un başkanlığı döneminde bu kısıtlamalar, Müslümanlara ve İslam merkezlerine yönelik çok sayıda yasanın çıkarılmasıyla birlikte bu ülkede Müslümanların hayatını iki kat zorlaştırdı.

Fransız hükümeti Şubat 2022’de, ülkedeki Müslümanları Fransız kültürü ve toplumuyla uyumlu hale getirme ve aşırıcılıkla mücadele etme iddiasıyla “Fransa İslam Meclisi” adı verilen yeni bir örgütün kurulduğunu duyurdu.

Macron’un Fransa’da İslam’ı zayıflatmaya yönelik kapsamlı çabalarının bir parçası olan “Fransa İslam Meclisi”nin kurulmasıyla, daha önce “Fransa Müslüman Dini Konseyi” adı altında faaliyet gösteren kurum feshedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen − 5 =