İran’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı’nın dış politika vizyonunun duyurulması

İran’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı’nın dış politika vizyonunun duyurulması

İran milletinin seçtiği Cumhurbaşkanı, “Mesajım dünyaya ulaştı” başlıklı bir yazıda bölge, Afrika, Çin, Rusya, Avrupa ve Amerika ülkelerine yönelik kendi yaklaşım ve bakışını anlattı.

İran halkının seçilmiş Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan yazısında, kuracağı hükümetinde fırsatı değerlendirme politikasını takip etmek suretiyle tüm ülkelerle ilişkilerde ulusal çıkar, ekonomik kalkınma, bölge ve dünya barış ve güvenlik gereksinimlerine uygun “denge”yi oluşturmaya gayret göstereceğini ve bu doğrultuda gerilimleri düşürmek için samimi çabaları memnuniyetle karşılayacağını kaydetti.
İran’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı, bölgede istikrarsızlıklar ve savaş sırasında rekabetçi, barışçıl ve düzenli bir seçim düzenleyerek İran’ın siyasi sisteminin istikrarının ortaya konulduğunu ve bazı ülkelerdeki bazı İran uzmanlarının iddialarının çürütüldüğünü, siyasi istikrar ve seçimlerin onurlu biçimde düzenlenmesinin İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei’nin tedbiri ve İran halkının hatta zor şartlarda iktidarın demokratik geçişine bağlılığını ortaya koyduğunu belirtti.
İran’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı komşularla ilişkilere ilişkin olarak da yeni hükümetin önceliklerinde komşularla ilişkileri pekiştirmenin yer alacağına işaretle, başkalarını domine etmeyi değil “güçlü bir bölge” kurmayı takip edeceğini vurguladı.
Pezeşkiyan Filistin meselesi ve Siyonist rejim ile ilgili hükümetinin yaklaşımına de temasla, ilk adım olarak komşu Arap ülkelerinden tüm siyasi ve diplomatik araçlarını kullanmak suretiyle Gazze’de ateşkesin sağlanması ve Gazze halkının katliamının durdurulmasını önceliklerine alıp, savaşın alanının büyümesini önlemek için işbirliği çağrısında bulunacağını vurguladı.
Pezeşkiyan, Çin ve Rusya ile işbirliğinin geliştirilmesini memnuniyetle karşılayacağına temasla, Rusya ve Çin’in her daim zor günlerde İran’ın dostu ve destekçisi olduklarını kaydetti.
İran milletinin seçilmiş Cumhurbaşkanı yazısının devamında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş krizine de dikkat çekerek, İran halkının barışa ulaşmak için diplomatik girişimleri aktif şekilde desteklemeye hazır olduğunu kaydetti.
Latin Amerika ülkeleriyle ilişkilerin daha da gelişmesini istediğini vurgulayan İran’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran’ın Latin Amerika ülkeleriyle sağlam ve güçlü münasebetlere sahip olduğunu, kendi hükümeti döneminde de Latin Amerika ülkeleriyle her alanda ilişkileri koruyup, derinleştirmeye, işbirliği ve diyaloğu sürdürmeye devam edeceğini belirtti.
ABD’nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesi ve Avrupa ülkelerinin de kendi yükümlülüklerini yerine getirmemelerine ilişkin olarak da Pezeşkiyan, Tahran’ın ortak çabalarla karşılıklı saygı ve eşitlik ilkesine dayalı ilişki kurmak için Avrupa ülkeleriyle yapıcı diyaloğa hazır olduğunun altını çizdi.
İran’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan “Mesajım dünyaya ulaştı” başlıklı yazısının devamında, İran’ın nükleer silah üretimi peşinde olmadığını ve bu silahların Tahran’ın savunma doktrininde yeri olmadığına temasla, ABD yönetiminden İran ile ilgili geçmişteki yanlış hesaplarından ders alıp, buna uygun yeni politika takip etmesini istedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 2 =