İran’ın istihbarat operasyonları İsrail’de paranoya yarattı

İran’ın istihbarat operasyonları İsrail’de paranoya yarattı

Haaretz gazetesi yazarı Yossi Melman, İran istihbaratının sosyal medya platformları aracılığıyla İsrail vatandaşlarını devşirmeye çalıştığını öne sürdü.

İsrailli psikoloji öğrencisi 30 yaşındaki Eden Dabas hakkındaki hukuki süreç, rejimin bu konuda endişelerini artırdı. Haaretz gazetesi yazarı Yossi Melman, İran istihbaratının sosyal medya platformları aracılığıyla İsrail vatandaşlarını devşirmeye çalıştığını iddia etti.

Dabas, 5 Ağustos’ta gözaltına alındı ve diğer suçların yanı sıra yabancı bir ajanla temas kurmakla suçlandı.

İddianameye göre Dabas, İranlı bir istihbarat görevlisiyle iletişim kurduğunun farkındaydı. Melman, “Bu devşirme yöntemi ‘cepheden yaklaşım’ ya da ‘cepheden işe alma’ olarak bilinir,” dedi.

‘Anthony’ takma adını kullanan İranlı ajanın Dabas’a posterler hazırlayıp fotoğraflamak, rahatsız edici sahneler oluşturmak ve sahte sosyal medya profilleri oluşturmak gibi çeşitli görevler verdiği iddia ediliyor. Dabas’ın çabaları karşılığında 12 bin dolar değerinde kripto para aldığı bildirildi.

Dabas’ın avukatı Shira Nir, müvekkilinin sadece maddi kazanç elde etmek için işvereni kandırmaya çalıştığını savundu. Nir, “Tek amacı ajanı kandırmak ve mümkün olduğunca çok para koparmaktı,” ifadesini kullandı.

Ancak Melman, davanın daha geniş bir bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini öne sürdü.

“Bir istihbarat kaynağı bana İran istihbaratının ‘niteliğe dönüşecek nicelik’ yöntemini uyguladığını söyledi,” diye yazan Melman, İran’ın değerli elemanlar bulma umuduyla İsrailli yerleşimciler arasında geniş bir ağ atıyor olabileceğini kaydetti.

Rejimin iç istihbarat kurumu Şin Bet’in İranlı kuruluşlarla işbirliği yapmak isteyen İsraillilerin sayısının artmasından endişe duyduğunu dile getiren Melman, “Gerçek şu ki, giderek artan sayıda İsrailli, özellikle mali kazanç için İranlı kuruluşlarla bilerek çalışmaya istekli,” değerlendirmesini yaptı.

Yakın zamanda yaşanan diğer vakalar arasında 21 yaşındaki Elimelech Stern’in suçlamalarla tutuklanması da yer alıyor. Şin Bet, İran istihbaratının sosyal medya platformlarını kullanarak İsrail’de faaliyet yürüttüğüne dair bir model tespit ettiğini öne sürdü.

Melman, “İranlı istihbarat görevlileri İsraillilere genellikle İbranice, Arapça ve İngilizce dillerinde, emlakçı, pazarlama uzmanı, drone satıcısı ya da kurye hizmeti sağlayıcısı kılığında yaklaşıyor. Öncelikli hedefleri genellikle genç erkekler, öğrenciler ve internette önemli ölçüde vakit geçiren reşit olmayanlar,” diye ekledi.

Sürecin genelde kolay para vaadiyle başladığını, ancak zamanla daha ciddi katılımlara dönüşebileceğini ifade eden Melman, şöyle devam etti: “Dünya çapındaki istihbarat operasyonlarının geçmişinin de gösterdiği gibi, bir kişi tuzağa düşüp deşifre olduğunda, kendisini şantaja uğramış ve geri dönüşü olmayan bir yola girmiş olarak bulması muhtemeldir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ten − 5 =