Haaretz: Netanyahu, Gazze’de toprak ilhakı peşinde

Haaretz: Netanyahu, Gazze’de toprak ilhakı peşinde

İsrail, Gazze’deki savaşın ikinci aşamasına geçerek, kuzey Gazze Şeridi üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmayı hedefliyor. Haaretz Genel Yayın Yönetmeni Aluf Benn, uluslararası tepkiye bağlı olarak, bu bölgenin kademeli olarak Yahudi yerleşimine açılacağını ve İsrail’e ilhak edileceğini öngördü.

Haaretz Genel Yayın Yönetmeni Aluf Benn, son makalesinde İsrail’in Gazze savaşının bir sonraki aşamasına ilişkin stratejisini analiz etti.

Benn’e göre İsrail, Gazze’deki çatışmada yeni bir aşamaya geçmeye hazırlanıyor ve şeridin kuzey kesiminde kontrolü sağlamlaştırmaya odaklanıyor. Yazar, Başbakan Benyamin Netanyahu hükümetinin bu bölgeyi nihayetinde ilhak etmeyi ve Yahudi yerleşimine açmayı planlıyor olabileceğini öne sürdü.

Benn, “Bu adımların yol açabileceği uluslararası tepkinin düzeyine göre, bu bölgenin aşamalı olarak Yahudi yerleşimine ve İsrail’e ilhakına açılacağını öngörebiliriz,” ifadelerini kullandı.

Tümgeneral Giora Eiland’ın tekliflerine işaret eden Benn, bu stratejinin Filistinlilerin kuzey Gazze’den sürülmesini de içerebileceğine dikkat çekti.

Yazar, “Gazze’nin kuzeyinde kalan Filistinliler, Tümgeneral Giora Eiland’ın önerdiği gibi, açlık tehdidi altında ve İsrail ordusu o bölgede Hamas üyelerini avlarken ‘hayatlarını koruma’ kılıfı altında sınır dışı edilecek,” değerlendirmesini yaptı.

Netanyahu’nun bu olası genişlemeyi kayda değer bir başarı olarak gördüğünü savunan Benn, “Netanyahu, destekçilerinin yaşam boyu başarı olarak görecekleri şeyin hayalini kuruyor olmalı: İsrail’in topraklarını 50 yıllık çekilmenin ardından ilk kez genişletmek,” dedi.

Makale, Gazze’deki insani yardım çabalarını denetlemek üzere Albay Elad Goren’in atanması ve Netanyahu’nun orduya bölgede yardım dağıtımı için hazırlık yapma talimatı vermesi gibi strateji değişikliğine işaret eden son gelişmeleri de vurguluyor.

Benn, bu hamlelerin yardım dağıtımını kontrol altına almaya ve uluslararası örgütleri Gazze’den çıkarmaya yönelik daha büyük bir planın parçası olduğunu belirterek “Amaç çok açık: Gıda ve ilaç dağıtımını kim yaparsa, güç düğmesi de onun elinde olacak,” diye ekledi.

Netanyahu’nun esir takası anlaşmasına öncelik vermemesi de dahil olmak üzere yaklaşımının, Hamas’ı köşeye sıkıştırmayı amaçladığını vurgulayan Benn, şöyle devam etti: “Esirler İsrail’den önemli tavizler koparmak için bir koz olmaktan ziyade Filistinliler için bir yük ve İsrail’in savaş, kuşatma ve işgali sürdürme gerekçesi haline gelecek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 5 =