Grossi’nin İran’ın barışçıl nükleer programına karşı açıklamaları​

Grossi’nin İran’ın barışçıl nükleer programına karşı açıklamaları​

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Müdürü Rafael Grossi, İran’ın barışçıl nükleer programına karşı kışkırtıcı açıklamalarında ” İran, çok yüksek düzeyde ve nükleer silah üretmek için gerekli düzeye yakın düzeyde uranyum zenginleştiren, nükleer olmayan tek ülkedir” ifadelerini kullandı.

IRNA’nın haberine göre Grossi, bu iddiayı National dergisine verdiği röportajda dile getirdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı genel müdürü, İran’ın barışçıl nükleer programına şantaj yapmaya devam ederek şunları söyledi: İran’ın nükleer faaliyetleri iddialı hedeflerle ilerliyor, buna katılmıyoruz ancak uluslararası denetçilerin erişiminin bu faaliyetlerle orantılı olması gerektiğini belirtiyoruz.

İran’ın Atom Enerjisi Kurumu ile kapsamlı savunma işbirliğini göz ardı eden Grossi, şunları kaydetti: İran, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın bir üyesidir ve yükümlülüklerine uymak zorundadır.

Birkaç hafta önce UAEK Genel Direktörü kışkırtıcı bir rapor daha yayınladı ve İran’da zenginleştirilmiş uranyum üretiminin arttığını duyurdu. İddia edilen bu rapora göre İran, uranyumunu yüzde 60 saflıkla zenginleştirme hızını değiştirerek ayda 3 kg üretimden yaklaşık 9 kg’a geri döndü.

Grossi, iddia edilen bu raporda, Fordo ve Natanz enerji santrallerinde zenginleştirilmiş uranyum üretiminin arttığına dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 + ten =