Erbain Ziyaretinin Kökenini Ehl-i Beyt (a.s)’ın Emirlerinden Gelmektedir

Erbain Ziyaretinin Kökenini Ehl-i Beyt (a.s)’ın Emirlerinden Gelmektedir

Acilnews sunar; Her ne kadar Erbain ziyareti son yıllarda ve Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra oldukça ön plana çıkmış olsa da dikkatli baktığımızda bu ritüelin güçlü bir dini ve şeriat desteğine sahip olduğunu ve gayri meşru olarak değerlendirilmemesi gerektiğini görürüz.

Şunu söylemek gerekir ki, Ehl-i Beyt’ten (a.s) gelen rivayetlere göre İmam Hüseyin’i (a.s)’ı ziyaret etmek Şiilerin değil tüm Müslümanların görevlerinden biridir.

İmam Bakır’ın (a.s) bir rivayetinde dediği gibi: “Şiilerimize Hüseyin ibn Ali’nin (a.s.) türbesini ziyaret etmelerini emredin. Çünkü onu ziyaret etmek, Allah’tan imamlığını kabul eden her mümin için farzdır. Ayrıca İmam Sadık (a.s) bir rivayetinde, Hüseyin bin Ali’nin ziyareti için, Peygamber ve İmam Adil’in yolunda savaşmanın sevabı gibi bir sevap bildirmektedir.

Ehl-i Beyt’in İmam Hüseyin’in türbesine doğru yürümeyi tavsiye ettiği pek çok rivayet vardır. Bu açıdan bakıldığında hem İmam Hüseyin’in Erbain ziyareti hem de bu önemli ibadetin Erbain’de görülen yürüyüş şeklinde icra edilmesi sadece sapkınlık değil aynı zamanda Ehl-i Beyt geleneğidir.

İmam Sadık (a.s)’dan gelen rivayette; İmam Sadık (a.s) şöyle buyuruyor: مَنْ زَارَ الْحُسَینَ مُحْتَسِباً لَا أَشِراً وَ لَا بَطِراً وَ لَا سُمْعَةً مُحِّصَتْ عَنْهُ ذُنُوبُهُ کمَا یمَضَّضُ الثَّوْبُ فِی الْمَاءِ فَلَا یبْقَی عَلَیهِ دَنَسٌ وَ یکتَبُ لَهُ بِکلِّ خُطْوَةٍ حَجَّةٌ وَ کلَّمَا رَفَعَ قَدَماً عُمْرَةٌ» Kim Hüseyin’i (a.s.) şöhret kazanmak (ve övünmek) için değil, Allah rızası için ziyaret ederse, elbiseleri suda yıkanıp temizlendiği gibi, onun günahları da temizlenir. Neticede üzerinde hiçbir kirlilik kalmaz ve yere attığı her adım kendisine Hac ve umre sevabı yazılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × 4 =