Çocuk katili İsrail rejimi neden Olimpiyat Oyunları’na katılıyor? Batının Rusya’ya çifte standardı
Son günlerde birçok kurum, kampanya, siyasi ve insan hakları savunucusu Siyonist sporcuların Paris Olimpiyatları’ndan atılmasını talep etti; ancak Fransız yetkililer, Siyonistleri hoş karşılayarak, onların bu oyunlara katılmasından memnun olduklarını gösterdi.
İnsan hakları örgütleri ve kuruluşları ile sosyal medya aktivistleri, farklı kampanyalar düzenleyerek Siyonistlerin Fransa’dan sınır dışı edilmesini talep ettiler.
Pars Today’in haberine göre söz konusu kampanyaların yöneticilerinin sözleri şu şekilde: “Olimpiyat Oyunlarında insani değerlerini kutlanması, İsrail’in Filistinlilere yönelik zalim ve soykırım eylemleriyle çelişiyor.”
Hatta Fransa’da aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partili milletvekili Thomas Portes, Olimpiyat oyunları başlamadan önce 20 Temmuz’da, Paris’te düzenlenen Filistin’e destek gösterisi sırasında sahneye çıkarak İsrail’in Olimpiyat Oyunları’na katılımına karşı açıklamalarda bulundu.
“Paris’te düzenlenecek uluslararası bir etkinliğe, Olimpiyat Oyunları’na sadece birkaç gün kaldı. Ve ben buraya İsrail delegasyonunun Paris’te hoş karşılanmadığını söylemek için geldim. İsrailli sporcular Paris’teki Olimpiyat Oyunları’nda hoş karşılanmayacaktır.” şeklinde konuşan Portes, bu durumu engellemek için harekete geçme çağrısı yaptı.
LFI partili milletvekili Aymeric Caron da 22 Temmuz’da X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun 8 Ağustos 2021’de “Olimpiyat sporcuları. İsrail ordusu askerleri. Şampiyonlar.” mesajıyla yayınladığı bir videoyu alıntılayarak “Görünüşe göre, İsrail ordusu askerleri ve olimpiyat sporcuları arasında bir bağ kuruluyor. Bu ordu bir BM (Birleşmiş Milletler’in) komisyonuna göre Gazze’de savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan suçlu.” ifadesini kullandı.
Pek çok kişi Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) İsrail’in sporcuları da hedef alan Gazze’deki suçlarına tepki vermesini bekliyordu. Bu beklenti, “Filistin Olimpiyat Komitesi”nin uzun yıllardır IOC tarafından tanınmasından kaynaklanıyordu. “IOC”nun iki ana yükümlülüğünün olduğunu bilmek ilginçtir:
Birincisi, “İnsan onurunu korumaya önem veren, barışçıl bir toplumu terviç ve teşvik etmek” ve ikincisi, “Temel evrensel ahlaki ilkelere saygı göstermek.”
Ancak ne vaatler ve sloganlar, ne de Filistin Olimpiyat Komitesi’nin IOC tarafından tanınması, bu uluslararası otoritenin mazlum Gazze halkının lehine bir tavır almasına neden olmadı. Ne Filistin’le dayanışma var, ne de İsrail’e karşı çıkmak diye bir şey, başka bir tepki de yok! Bu durum, ilan edilen sloganlar ve ilkeler ile Uluslararası Olimpiyat Komitesinin fiili performansı arasında açık bir çelişki olduğunu göstermektedir.
İki yıl öncesine döndüğümüzde bu çelişki daha da belirginleşiyor; O günlerde Ukrayna’da savaş başladığında, bugün IOC’den gördüğümüzün aksine bu komite hızla tepki gösterdi ve Rusya’yı bu savaştan dolayı kınadı. O dönemde bir IOC başkan yardımcısı şunları söyledi: “Savaş, Olimpiyat idealinin antitezidir” ve şunu yineledi: “Rusya Federasyonu’nun eylemlerini kınıyoruz. Uluslararası Olimpiyat topluluğunun bir üyesi olma hakkını kaybetmiştir.”
Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin bu tutumu nedeniyle, 2024 Paris Olimpiyatları’na “tarafsız sporcu” olarak katılacak Rus sporcuların katı koşulları karşılaması gerekiyor; mesela Rus bayrağı veya marşı olmadan yarışmalılar. Ancak bu arada Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach, İsrail’in Paris Olimpiyatlarına katılmasına izin verilip verilmeyeceği sorulduğunda açıkça şunu söyledi: “Bu konuda hiçbir şüphe yok.” Ardından 87 İsrailli Olimpiyat sporcusunun bu işgal rejiminin bayrağı altında yarışmaya katılacağı açıklandı.
Bütün bunlar olurken, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş açıkça İsrail’in Gazze’yi yok etmesiyle kıyaslanamaz.
İsrail’in Gazze’ye yönelik yeni saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 40 bine yakın Filistinli şehit oldu. İngiliz medikal dergisi “The Lancet”, dolaylı ölümleri ve enkaz altında kalan binlerce kişiyi de hesaba katarak, İsrail saldırıları sonucu ölen Filistinlilerin gerçek sayısının yaklaşık 186.000 kişiye ulaştığını hesapladı; İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün kurucusu Aryeh Neyer bu durumu “soykırım” olarak niteledi.
Buna göre birçok kuruluş sporcuların ve bu rejimle ilgili her şeyin boykot edilmesi çağrısında bulunuyor.
Peki neden İsrail’i boykot edelim?
İsrail boykotunun belki de en önemli nedeni, bu rejimin Gazze’de işlediği suçların uzun listesidir:
Filistinli şehit çocukların sayısı: en az 16 bin kişi
Filistinli şehit kadınların sayısı: 11 bin kişi
Sağlık personeli şehit sayısı: 520 kişi
Şehit gazeteci sayısı: 160 kişi
Aynı zamanda Siyonist rejimin sporculara ve Filistin spor camiasına karşı işlediği suçlar, dünya spor etkinliği olan olimpiyatlarda bu rejimin boykotunu anlamlı kılabilecek en önemli nedendir:
Filistin Futbol Federasyonu istatistikleri uyarınca şehit sporcu, hakem ve spor emekçilerinin sayısı: 350 kişi
Futbolda aktif sporcuların şehit sayısı: 250 futbolcu
Gazze’nin bombalanmasında yerle bir edilen spor binası sayısı: 55 spor binası
Gazze’deki spor tesislerinin tahrip edilmesinin boyutu: Yüzde 80
Filistinli esirleri tutmak için bu merkezleri, gerçek amaç dışında kötüye kullanılması: Stadyumun zindana dönüştürülmesi
İsveçli siyaset uzmanı ve insan hakları savunucusu “Helen Sillert” geçtiğimiz günlerde Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Güney Afrika, Belarus ve Rusya’ya yaptırım geçmişi olduğunu, ancak Gazze savaşı nedeniyle İsrail’e yaptırım uygulanmasından bahsetmediğini belirterek, bu ikili davranmanın Batı dünyasının ikiyüzlülüğünü gösterdiğini vurguladı.
Spor dünyasında ve insan hakları savunucuları arasında pek çok kişi, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin uygulamalarını değiştirmemesi halinde Olimpiyat ruhundan geriye hiçbir şey kalmayacağına inanıyor.
Bütün bunlarla birlikte, geçtiğimiz günlerde Filistin Olimpiyat Komitesi (POC), büyük çabalar sarf ederek ve sayısız delil toplayarak Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne ayrıntılı bir rapor sundu. Dosya, Filistin Olimpiyat Komitesi POC’nin Olimpiyatların ruhu ve değerleriyle çeliştiğine inandığı İsrailli sporcuların davranış örneklerini içeriyor.
Hikaye, Gazze yakınlarında konuşlanmış Siyonist askerleri ziyaret eden birçok İsrailli sporcunun, imzalı füzelerin yanında çektirdikleri fotoğrafları sosyal ağlarda paylaşmalarıyla ilgilidir. Filistin Olimpiyat Komitesi Genel Sekreter Yardımcısı Nader Jivosi, bu vakalara değinerek, “Gazze’de insan haklarının ihlali ve masumların öldürülmesi nedeniyle bu talebi gündeme getirdik” dedi. Jivosi, İsrailli sporcuların olimpiyat ruhuna uygun olmayan davranışlar sergilediğini vurguladı.
Jivosi ayrıca işgal rejimi sporcularının rejim askerleriyle biraraya gelip görüşmelerine dikkat çekerek şöyle devam etti: “Bu sporcuların bazıları İsrail ordusunu teşvik etmek için Gazze yakınlarındaki askerlerle görüştü. Örneğin bir judo şampiyonu imzalı roketlerin resimlerini sosyal medyada yayınlayarak gururla şöyle yazdı: “Benden size memnuniyetle.”