Çin ve İran, bölgede ikinci İpek Yolunu kuruyor

Çin ve İran, bölgede ikinci İpek Yolunu kuruyor

Gazze savaşı ve Siyonist rejimin provokasyonları devam ederken Çin ve İran, iktisadi işbirliğini geliştiriyor.

Çin ve İran, İsrail’in devam eden provolasyonları devam ederken stratejik ortaklıklarını derinleştiriyor.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi geçtiğimiz günlerde Pekin’in Tahran’a verdiği desteği teyit etti ve Hamas’ın siyasi büro başkanı İsmail Heniye’nin Tahran’da suikast sonucu şehit edilmesini kınadı.

Haaretz gazetesinde yer alan makaleye göre buu destek, Mart 2021’de Çin ile İran arasında imzalanan 400 milyar dolar değerindeki 25 yıllık stratejik işbirliği anlaşmasıyla da uyumlu ve İran’ı Çin’in Kuşak ve Yol girişimine daha da entegre ediyor.

Bu girişim, Suudi Arabistan’a yaptığı yatırımlar ve Mart 2023’te Suudi-İran yakınlaşmasına aracılık etmesinin de gösterdiği üzere, Çin’in bölge ülkeleriyle işbirliği düzeyini artırmaya yönelik stratejisinin bir parçası.

Makalede, “Pekin’in bölgede artan varlığı, ABD’nin İran’a karşı bir eksen oluşturmaya odaklanan çabalarının altını oyuyor,” denildi.

Fakat Siyonist rejimin Gazze Şeridi’nde devam eden soykırım harekatı, Çin’in daha fazla ilerleme kaydetmesine olanak sağladı.

Çin’in İran ile tarihi İpek Yolu ticaret yollarına kadar uzanan tarihi bağları, bölge genelinde altyapıya yapılan devasa yatırımlarla yeni boyutlara ulaştı.

Buna İran’ı Orta Asya ülkelerine bağlayan ve yük seyahat süresini kayda değer ölçüde kısaltan demiryolu projeleri de dâhil.

Bu gelişmelerin ortasında Çin’in Rusya ile ilişkileri de evrim geçiriyor.

Her iki ülke de ABD’nin hakimiyetine meydan okuyan müttefikler olarak görülürken, Rusya’nın daha kaotik ve çatışmacı tutumunun aksine Çin’in yaklaşımı daha iş odaklı, istikrar ve iktisadi büyümeye odaklanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 − 15 =