Bu kuşlar ormanları yakıp ölü hayvanları yiyor
Ünlü Fransız girişimci Louis Vuitton bir yazısında şöyle diyor: “Ya insanlar havadaki dumanı azaltacak, ya da duman yeryüzündeki insanları azaltacak.”
Tabii ki mesele sadece duman değil. Sorun, insanın doğayı açgözlü ve acımasızca sömürmesidir. Girişimci 19. yüzyılda yaşamış ve o dönemde doğayı yok eden sanayi bugünkü kadar gelişmemişti. En azından uzaya roket fırlatmıyorlardı.
İnsan, kabul etse de etmese de, doğadaki hangi felaketlerin doğal olduğunu, hangilerinin kendi “becerisi” olduğunu çok iyi bilir. Orman yangınlarına gelince yaklaşım biraz değişiyor. Bu felaket yaşandığında bilim adamları haklı olarak “ciğerlerimiz yanıyor” diyorlar. Daha önce orman yangınlarını doğal afetler arasına dahil etmek istiyorlardı ancak yapılan isabetli çalışmalar bu fikri boşa çıkardı. Yanmış bir alanda suçun izlerini aramak zor ama imkansız değil. Yangınlar eskiden ormanda yakılan ateşler, söndürülmemiş sigara izmaritleri, kibritler vb.ydi. nedeni olduğu belirlendi. Son araştırmalar başka bir nedeni daha ortaya çıkardı. Ormana atılan cam kırıkları güneşin kavurucu ışınlarını yansıtarak ısı yaratıyor ve yangınlara neden oluyor. Orman yangınları, çıktığı bölgedeki hemen hemen tüm canlıları yok eder: toprak, ağaçlarda yaşayan hayvanlar, bitki örtüsü.
Avustralya’da yaz mevsiminin çok sıcak olması ve yoğun orman örtüsünün bulunması nedeniyle bu felaket orayı da es geçmiyor. Orman yangınlarında son dönemde görülen artışı küresel ısınmaya bağlamaya çalışsak da, insan faaliyetleri tüm nedenlerin önüne geçiyor.
Avustralya halkının bu konuda dikkatli olduğu düşünülebilir. Hem konutlar ormanlardan uzak hem de nüfus ormanda mangal yakmaya ilgi duymuyor. İnsanlar kamplarını ormanlardan uzakta kuruyorlar. Yani yanan sobayı söndürmeseler bile yeterince uzakta bulunan ormanı yakmak mümkün değildir.
Son zamanlarda kıtada orman yangınları artıyor ve hiçbir araştırmada insanları suçlayacak bir neden bulunmuyor. Uzmanlar bu konuyu daha detaylı araştırmak zorunda kalıyor. Ve çok tuhaf bir sonuca vardılar. Orman yangınları sırasında hayvanlar gözlemlenir. Bazıları paniğe kapılarak kaçtı, bazıları ise yangından kurtulma şansı bulamadı. Bazıları yanan ormanda avlanmaya gidiyor. Evet, chalagan kuşlarından bahsediyoruz. Bu kuşlar yanmış, telef olmuş veya yanmaya yüz tutmuş hayvanları yakalayıp yerler. Bazen sessizce dışarıda durup “yiyeceklerinin” ateşten çıkmasını beklerler.
Patlamaları gözlemleyen uzmanlar bir şok daha yaşadı. Söylediğiniz gibi kuşlar sadece hayvanlar değil, aynı zamanda közleri de avlıyorlardı. Uzakta, insanların şöminelerinden közleri alıp kasıtlı olarak orman şeridine atıyorlar. Bir denemede yangın çıkmazsa bu işlemi tekrar tekrar gerçekleştirirler. Hedefe ulaşıp istedikleri kadar yemek yedikten sonra sessizce olay yerinden uzaklaşırlar.