ABD’ye göre Ukrayna’daki çatışma “çıkmazda” değil

ABD’ye göre Ukrayna’daki çatışma “çıkmazda” değil

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivian, Ukrayna’daki çatışmanın “çıkmaza girmediğini” öne sürdü. Ukrayna ordusunun karşı taarruzunu değerlendiren Sullivian, “Bu savaşın nasıl sonuçlanacağını kestiremem” dedi.

Ukrayna, aylarca hazırlanarak başlattığı taarruzda Rus güçlerine karşı kayda değer bir ilerleme kaydedemezken savaşın gidişatına ilişkin yapılan “Ukrayna’da çıkmaza girildi” yorumlarına Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivian yanıt verdi.

Gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Sullivian, Ukrayna’daki savaşın bir çıkmaza girmediğini savundu. Jake Sullivan bir gazetecinin sorusu üzerine “Hayır, çatışmanın bir çıkmaza girdiğini düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın başarısız “büyük taarruzu”

Ukrayna ordusu aylarca süren hazırlık sürecinin ardından Haziran ayında Rus güçlerine karşı taarruza başlamıştı. NATO komuta kademesi tarafından hazırlanan taarruz planına göre Rus güçlerinin Ukrayna’nın doğusundan süpürülmesi hedefleniyordu. Kiev yönetimi ise stratejik hedef olarak Kırım yarım adasının Rusya’dan geri alınacağını öne sürüyordu.

Temmuz ayındaki NATO liderler zirvesine cephede kazanımları cebine gitmek isteyen Ukrayna devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy bu hedefine ulaşamadı. NATO liderler zirvesinden de Ukrayna’ya desteğin devam edeceği mesajı çıkmakla birlikte Ukrayna’nın bu durumda NATO üyesi olamayacağı teyit edildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in özel kalem müdürü Stian Jenssen, Salı günü Norveç’te düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada, “Bence Ukrayna’nın topraklarından vazgeçmesi ve karşılığında NATO üyeliği alması bir çözüm olabilir” demişti. İlk kez üst düzey bir NATO yetkilisinin Rusya’ya toprak verme teklifini gündeme getirmesi Kiev’de şok etkisi yaratmış tepkiyle karşılanmıştı. NATO da ikinci bir açıklamayla Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne bağlı olduklarını deklare etmişti.

Sert açıklamalarıyla öne çıkan Rusya’nın Devlet Başkanı Dmitry Medvedev ise Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğinin başkent Kiev’den vazgeçmesi karşılığında olabileceğini söylemişti. Medvedev Temmuz ayındaki bir demecinde de Ukrayna taarruzunun başarılı olması durumunda Rusya’nın nükleer silah kullanmak zorunda kalacağı uyarısında bulunmuştu.

Sullivian: Bu savaşın nasıl sonuçlanacağını kestiremem

Savaşın çıkmazda olmadığını öne süren Beyaz Saray Ulusal güvenlik Danışmanı Jake Sullivian diğer yandan savaşın geleceğine ilişkin tahminde bulunmaktan kaçındı. ,

Askeri ve politik alandaki durumu “dinamik” olarak nitelendiren Sullivan, Rus ve Ukrayna güçlerinin uzun savaş cephesindeki konuma bağlı olarak aynı anda hem savunmada hem de saldırıda olduğunu söyledi.

Sullivian, “Rusya yer yer saldıracak ve saldırıyorlar da. Ama elbette Ukrayna da saldırıyor, Ukrayna da kazanımlar elde ediyor” ifadelerini kullandı. Kiev’e tavsiyelerde bulunan Sullivian, Ukrayna generallerinin uzun vadede Rus güçlerini baskı altına alabilmek için “sürdürülebilir” bir şekilde savaşmaları gerektiğini söyledi.

Sullivan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu savaşın nasıl sonuçlanacağını kestiremem ya da tahmin edemem. Ancak Ukrayna’yı karşı saldırı çabalarında desteklemeye devam ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × one =