ABD Savunma Bakanı, İsrail ziyaretini erteledi

ABD Savunma Bakanı, İsrail ziyaretini erteledi

Konuya aşina iki İsrailli yetkilinin Axios’a aktardığına göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail-Lübnan sınırındaki gerginliğin tırmanması sebebiyle önümüzdeki hafta başında yapmayı planladığı İsrail ziyaretini erteledi.

Biden yönetimi, İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmaların İsrail ve Hizbullah arasında topyekûn bir savaşa dönüşme ihtimalinden ciddi endişe duyuyor.

Axios portalına konuşan Amerikalı yetkililer, ABD’nin son günlerde hem İsrail’e hem de Hizbullah’a, tansiyonun düşürülmesi gerektiği yönünde açık ve özel mesajlar ilettiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Paris’te Fransız mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından, “tüm tarafları itidalli davranmaya ve İsrail ile Lübnan arasındaki sınırda gerilimi artırmaktan kaçınmaya” çağırdıklarını açıkladı.

İsrailli yetkililer, Austin’in pazar günü İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşmeyi, ardından bölgedeki diğer bazı ülkeleri ziyaret etmeyi planladığını bildirdi.

Aynı yetkililer, Austin’in çarşamba günü Gallant ile telefonda görüştüğünü, Lübnan ve Gazze’deki durumu ele aldığını ve ziyareti erteleme kararını kendisine bildirdiğini aktardı.

Bir Pentagon sözcüsü, Austin’in Gallant’a, önceliğin esirlerin serbest bırakılması ve Gazze’de ateşkes sağlanması için bir anlaşmaya varılmasına, ayrıca Lübnan sınırındaki yerleşimcilerin dönmesine olanak tanıyacak diplomatik bir çözüme ulaşılmasına verilmesi gerektiğini ilettiğini belirtti.

Pentagon’dan yapılan açıklamada, Austin’in Gallant’a, ABD’nin “İran ve Hizbullah’tan gelen tehditlere” karşı Siyonist rejimi desteklediğini ve bu tehditleri caydırmaya devam etmekte kararlı olduğunu vurguladığı ifade edildi.

Konuya hâkim bir kaynak, Austin’in ziyaretini erteleme kararının, bölgedeki gerilim ve bazı liderlerin program sorunlarının bir bileşimi olduğunu söyledi.

Pentagon sözcüsü General Pat Ryder, dün yaptığı açıklamada “Şu an için duyurulacak bir seyahat yok,” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sixteen + twelve =