Laos, ABD’nin Gerçek Yüzünü Hala Göstermektedir

Laos, ABD’nin Gerçek Yüzünü Hala Göstermektedir

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere; ABD, tarihin en büyük bombalama operasyonunun düzenlendiği Laos’a 1964’ten 1973’e kadar 2 milyon ton bomba attı.

merikan tarihinde bugün neredeyse bir “dipnot” olarak kalan “Kirli Savaş”ın hatıraları, aradan yarım asır geçse de Laos’ta hala canlılığını koruyor.  

Vietnam Savaşı sürerken ABD ordusu, 19 Mayıs 1964’te Laos’un güney semalarına keşif uçakları göndermeye başlamış ve bu, tarihin en büyük bombalama operasyonunun başlangıcı olmuştu. 

Amaç, “Vietkong” olarak da bilinen Güney Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi gerillalarının tedarikler için kullandığı Laos, Kamboçya ve Vietnam sınırındaki yaklaşık 1000 kilometrelik hattaki faaliyetleri sekteye uğratmaktı.  

Merkezi ABD’de bulunan sivil toplum kuruluşu Savaş Mirasları’na göre, infilak etmeyen milyonlarca misket bombası parçası, özellikle Laos’un doğusundaki Xiengkhouang topraklarında büyük risk oluşturmayı sürdürüyor. 

Her yıl çoğunluğunu hurda arayan çocukların oluşturduğu ortalama 100 köylü, hala etkisiz hale getirilmemiş mühimmatın kurbanı oluyor; kollarını, bacaklarını, hatta hayatlarını kaybediyor.  

Paylaşılan haritada her siyah nokta atılan 1000 kilogram bombayı göstermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen − 17 =