TÜRK LİRASI’NIN DOLAR KARŞISI’NDA SERT DEĞER KAYBI

TÜRK  LİRASI’NIN DOLAR KARŞISI’NDA SERT DEĞER KAYBI

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Cumhurbaşkanı’nın faiz indirimi taleplerinden birini hayata geçirdikten sonra lira dolar karşısında sert düştü.

Uluslararası genç gazeteciler grubu kulübü’nün RT’den aktardığına göre, bloomberg haber ajansı Türk Lirasının ABD doları karşısındaki değerindeki düşüşü aktardı: Doların Türk Lirası karşısındaki değerinde yüzde 2.19’luk artışla her liranın değeri düştü ve bir dolar 9.4206 türk lirasına eşit. Bu Türkiye tarihinde bir ilk.

Rus haber ajansı Novosti de şunları ekledi: “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugün (perşembe) ana faiz oranını yüzde 18’den yüzde 16’ya indirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın taleplerinden biri de buydu.

Ekonomi uzmanları, Erdoğan’ın Türkiye ekonomisine müdahalelerinin son birkaç yılda para politikasının güvenilirliğini sarstığına inanıyor. Lira’nın değerindeki tarihi düşüş, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Afrika ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek için kıtaya seyahat etmesiyle ortaya çıkıyor.

Lira bu yıl dolar karşısında %20 değer kaybetti ve bu düşüşün yarısı sadece geçen ay gerçekleşti.

Hafta başında Türkiye’de benzin fiyatlarının daha pahalı hale geleceğinin açıklanmasının ardından insanlar otomobillerinin akaryakıt ikmal büfelerini doldurmak için uzun kuyruklar oluşturarak akaryakıt ikmal istasyonlarına akın etti.

Türkiye’de akaryakıt fiyatları ağır vergiler (%70) nedeniyle yüksek, şimdi ise 40 ghorusheshi artışla benzin ve benzinin litre fiyatı 8 tl, lng gazının litresi 6 tl sınırına ulaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 − sixteen =