Katif’te Muharrem Merasimlerinin Yasaklanması

Katif’te Muharrem Merasimlerinin Yasaklanması

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Suudi Arabistan, 60.000 riyal (16.000 dolar) para cezasına ek olarak, bir cami ve hüseyniye yetkililerine Muharrem gecelerinde yas törenini iptal etme sözü verdi.
Suudi yetkililer, din özgürlüğü üzerindeki baskının ardından Muharrem’in başlangıcından bu yana Şialara yönelik baskıları artırdı. Al-Ahd’e göre, Suudi Arabistan’daki Güvenlik ve İstihbarat Polis Ofisi (Al-Mabahith Al-Ama), Al-Masalah Camii ve İmam Hüseyin (AS) Camii yetkililerini çağırdı ve her biri 60.000 Suudi Riyali (yaklaşık 16.000 $) aldı. Para cezasına çarptırıldı. Habere göre, yetkililer Muharrem gecelerindeki yas törenini iptal etme taahhüdünde de bulundular.

Al-Ahd, Katif bölgesi halkının, Suudi yetkililerin Muharrem yas töreni, pankart dikilmesi ve benzeri konulardaki katılığından çok rahatsız olduğunu da sözlerine ekledi. Bölgede şimdiye kadar yüzlerce Şia tutuklandı. “Muhammed bin Salman”ın iktidara gelmesinden bu yana Suudi Arabistan’da her zaman mevcut olmasına rağmen, Şia aktivistlerin ve Suudi hükümetinin muhaliflerinin tutuklanması özellikle 2017 yılının Haziran ayında muhaliflere yönelik tutuklama ve baskı eğilimi önemli ölçüde arttı, öyle ki Mayıs 2019’da (3 Mayıs) Suudi hükümeti 37 kişiyi idam etti ve soğukkanlılıkla kafalarını kesti.


İnfaz edilenlerden 6’sı çocuk, 33’ü Katif ve Ehsa Şialarıydı. 2011’den beri sadece görüşlerini ifade ettikleri ve protestolara katıldıkları için cezaevinde bulunanlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × three =