Türkiye’den İran’ın da Olduğu Altı Ülkeli Platform Oluşturma Vurgusu

Türkiye’den İran’ın da Olduğu Altı Ülkeli Platform Oluşturma Vurgusu

Acilnews- Numan Kurtulmuş, Ankara’nın İran ile Kafkaslar için altılı platform bir çerçeve oluşturmadaki ciddiyetini vurguladı.

Çarşamba günü, Azerbaycan’ın Gence kentini ziyareti ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de dahil olmak üzere Azerbaycanlı yetkililerle görüşmesinin ardından Kurtulmuş, Ankara ile Bakü arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Habere göre, Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlarının Kafkaslar ve Dağlık Karabağ bölgesinde barış için altılı bir çerçeve oluşturma önerisine atıfta bulunarak, “Rusya, İran ve Gürcistan bölgedeki sorunu çözmede kilit rol oynadıklarını belirttti.

Bölge ülkeleri olarak birbirimizle olan sorunlarımızı çözmek istiyoruz ve bölge dışı ülkelerin bölgeye müdahale etmesine karşıyız açıklmalarında bulundu.

Bakü-Erivan ilişkilerinde son gelişmeler, Dağlık Karabağ bölgesinde 44 gün süren çatışma ve iki taraf arasında ateşkesin ardından gerçekleşti. İki ülke, Rusya’nın arabuluculuğunda 25 Kasım 2012’de ateşkes konusunda anlaştı. Anlaşmaya göre Ermenistan, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin “Ağdam”, “Kelbecr” ve “Laçın”da işgal ettiği toprakları boşaltmak ve Nahçıvan’dan Azerbaycan Cumhuriyeti’ne bir kara yolu kurmakla yükümlendirdi.

Öte yandan Azerbaycan Cumhuriyeti, askeri operasyonları askıya alırken, Dağlık Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayacak Laçın Koridoru’nu (beş kilometre genişliğinde) garanti etmeyi taahhüt etti. Kurtarılan Şuşa şehri ve tüm bölgelerle birlikte Bakü’ye verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × two =