Siyonist Rejim İsrail Agresif Politikalarını Sürdürüyor
Acilnews’in siyasi analiz grubu sunar; BM İnsan Hakları krumunun başkanı Michelle Bachelet, dünya toplumunu işgal altındaki Filistin topraklarının ilhakına karşı çıkmaya çağırarak devet etti.
Siyonist başkan Binyamin Netanyahu tarafından kurulan koalisyon hükümeti, Batı Şeria’nın işgal altındaki topraklarındaki Yahudi yerleşimlerinin resmi olarak İsrail topraklarına katılacağını duyurdu.
Netanyahu Kimdir?
Netanyahu, 21 Ekim 1949’da İsrail’in Tel Aviv kentinde doğdu. Babası İsrail ve ABD üniversitelerinde tarih öğretmenliği yaptı. Aile 1950 ila 1960’larda hem İsrail’de hem de Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşadı.Binyamin’in büyükbabası Netan Mileykovsky, Siyonizm’i vaaz eden bir Rus hahamıydı.
Netanyahu’nun Siyasi Kariyeri;
Binyamin Netanyahu, 1988’de Likud’un iktidardaki merkez partisinden Knesset’e seçildi. Aynı zamanda 1992 yılına kadar Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı. 1991’de Ortadoğu’da Madrid Barış Konferansı’nda İsrail heyetinin bir parçasıydı. Bu konferans İsrail-Filistin görüşmelerinin ilkiydi.
Mayıs 1996’da Netanyahu, ülkenin ilk doğrudan başbakanlık seçimini kazandı. O zamana kadar parlamentoda kazanan partinin lideri başbakandı. Doğrudan seçimler 2001 yılına kadar yürürlükte kaldı. Netanyahu, Avo’daki merkez sol partiden rakibi Şimon Peres’i % 50.49 oyla yenerek sadece % 1 fark ile Netanyahu 47 yaşında İsrail’in en genç başbakanı oldu.
1999’da erken parlamento ve başbakanlık seçimleri yapıldı. Seçimi Birleşik İsrail bloğu lideri Ehud Barak’a kaptıran Netanyahu, siyasetten istifa ettiğini açıkladı.
Netanyahu, Likud lideri Ariel Şaron’un koalisyon hükümetine katılarak Ekim 2002’de siyasete döndü. Şubat 2009 parlamento seçimlerinin ardından Netanyahu yeniden Başbakan seçildi. Böylece 2013, 2015, 2020 yıllarında bu görevde kaldı.
17 Eylül 2019’da yapılan yeni seçim sonuçlarının ardından Netanyahu’ya kabine kurma yetkisi verildi. Ancak ne o ne de rakibi Kahol-Lava’nın lideri Beni Hans başarılı olamadı. Sonuç olarak, İsrail tarihinde ilk kez, bir yılda üçüncü bir seçim yapıldı. Mart 2020’de yapılan seçim sonuçlarına göre Likud ve Kahol-Lavan mecliste 36 ve 33 sıra kazandı. Anlaşmaya göre Netanyahu, ilk bir buçuk yıl başbakan olacak. Hans ise görev süresinin geri kalanında başbakanlık görevini yapacaktı. Ancak Aralık ayında Knesset aniden feshedildi. Mart 2021’de dördüncü seçimler iki yıl içinde yapılacak.
2009’dan beri iktidarda olan Netanyahu, Filistin ile ilişkileri normalleştirme konusunda sefil bir şekilde başarısız oldu.
Netanyahu’nun Filistin ve Bölge Ülkelerine Karşı Politikası;
Netanyahu’nun Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmeleri, İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşimlerinin inşası için bir moratoryumu uzatmayı reddetmesiyle durdu. Netanyahu’nun Kudüs’ün güneyinde yeni bir Yahudi mahallesi inşa etmesi ona karşı ciddi protestolara yol açtı.
2014’te Netanyahu, İsrail’in Hamas’ın da dahil olduğu Filistin Ulusal Birlik Hükümeti ile müzakere yapmayı reddettiğine karar verdi. O yılın yazında Netanyahu, Hamas kontrolündeki Gazze’ye askeri bir operasyon başlattı. Aralık 2017’de Netanyahu’nun yönetimi sırasında ABD Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı. Mart 2019’da Suriye’nin Golan Tepeleri İsrail toprağı ilan edildi. Bölge, 1967’de Siyonist rejim tarafından işgal edildi.
Netanyahu’nun Yolsuzlukları ve İtirazlar;
Mart 2000’de İsrail polisi Netanyahu’yu dolandırıcılık, yolsuzluk, zimmete para geçirme ve görevi kötüye kullanmakla suçladı. Ülkede Netanyahu’ya yönelik eylemler günlük hale geldi. Sokaklardaki insanlar siyasi ve sosyo-ekonomik sloganlarla Binyamin Netanyahu’nun istifasını talep eder hale geldi.
İran’ın Siyonist İsrail’e Karşı Tutumu;
Kudüs 1948’de işgal edildi ve Filistin halkının toprakları gasp edildi. İran, İsrail’in yasadışı bir rejim olarak kaldırılmasını talep eden her yıl dünyada Kudüs Günü protestoları düzenliyor. Özellikle İran’ın Yüksek Lideri Ayetullah Hamaney, İsrail rejiminin Ortadoğu’da kötü huylu bir tümör olarak nitelendirmişti.