UCM’nin Kararı Filistinlileri Mutlu etti, Siyonistleri Kızdırdı

UCM’nin Kararı Filistinlileri Mutlu etti, Siyonistleri  Kızdırdı

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Filistin topraklarında işlenen savaş suçları ve zulüm konusunda yargı yetkisinin olduğu kararına vardı. Bu karar ırkçı İsrail’in karşı çıkmasına rağmen Ceza Mahkemesi’nin Filistin’de adli soruşturma yürütmesinin de önünü açıyor.

Karar hem ırkçı İsrail’den hem de ABD’den tepki aldı. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin üyesi olmayan terör rejimi İsrail kararı reddettiğini bildirirken Filistin Yönetimi kararı memnunlukla karşıladıklarını kaydetti.

UCM’den yapılan açıklamada kararın merkezi Lahey’de bulunan mahkemenin kurucu belgelerine dayandığı ve devlet olma ya da yasal sınırlar gibi konularda hükme varmayı içermediğini bildirdi.

Terör rejimi İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise karara sert tepki gösterdi. Filistin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamadaysa “Hesap verme zorunluluğu ilkesi açısından tarihi bir gün” sözleri kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, UCM’nin, İsrail’in Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarıyla ilgili soruşturma konusunda yetkili olduğu yönündeki karara tepki göstererek, mahkemenin yetkisinin sadece rızası olan ülkelere ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin talebine münhasır olması gerektiğini iddia etti. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three − 3 =