Ermenistan, İran’ın Dağlık Karabağ Planına Neden Muhalefet Etti

Ermenistan, İran’ın Dağlık Karabağ Planına Neden Muhalefet Etti

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; İran İslam Cumhuriyeti’nin Bakü’deki eski büyükelçisi Muhsin Pakayin, İran’ın Ermenistan’a Karabağ sorunu hakkında sunduğu plana muhalefet edilmesi hakkında şu açıklmaları yaptı:

İran’ın planını sunmakta olduğu iddia edilen gecikmeye ve Rusya’nın gerçekten inisiyatifi ele aldığına atıfta bulunarak, “Ülkelerin Dağlık Karabağ sorununda arabuluculuk yapma kapasitesine bakmalıyız. İran, Rusya ve Türkiye gibi söz konusu ülkeler arasında arabuluculuk konusunda en büyük kapasiteye sahip ülke Rusya olup, bunun nedeni Rusya’nın çöküş öncesinden beri Azerbaycan ve Ermenistan gibi ülkelerle sıkı bir ilişki içinde olması ve hala nüfuz sahibi olmasıdır. bu iki ülkede ve her iki ülke de Rus arabuluculuğunu kabul ediyor; Ayrıca Rusya, Minsk Grubu’nun liderlerinden biridir ve doğası gereği bu arabuluculuk rolüne sahiptir ve doğal olarak Rusya bu konuda Türkiye ve İran’dan çok daha büyük bir kapasiteye sahiptir.” dedi.

“Rusya’dan sonra İran, hem Ermenistan hem de Azerbaycan Cumhuriyeti ile ilişkileri olduğu için kapasiteye sahip, ancak Rusya kadar değil. İki tarafın, Azerbaycan ve Ermenistan’ın Moskova’ya giderek anlaşmayı kabul etmesi alışılmadık bir durum değildi ve bu konunun eninde sonunda Rusya’nın arabuluculuğuyla bir aşamaya gelmesi ve İran gibi diğer ülkelerin sonraki aşamalardır. Türkiye, Ermenistan ile ilişkisi olmadığı için arabuluculuk yapma şansı bulamadı.” dedi.

“Planımızın Ermenistan tarafından kabul edilmemesinin nedeni, planımızda Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü desteklememiz ve hatta Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’a geri dönmesini istememizdi, ancak Rusya Azerbaycan Cumhuriyeti’ne yedi şehri iade etmeyi kabul etti. Dağlık Karabağ meselesi, gelecekte ne olacağı belirsiz ve çözümsüz bırakıldı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen + 17 =