ERBAİN (YÜRÜYÜŞÜ) NEDİR?

ERBAİN (YÜRÜYÜŞÜ) NEDİR?

Erbain (kırkıncı gün) (Arapça: الأربعين الحسيني); hicrî takvime göre Safer ayının 20. günü,
İmam Huseyn’in(a.s.) Erbain günüdür.
İmam Huseyn (a.s.) ve yârenlerinin hicretin 61. Yılında Kerbela’da şehit edilişlerinin üzerinden kırk gün geçmesi temsil edilmektedir.
Kerbela esirlerinin, hicretin 61. Yılında
Safer ayının 20’sinde Şam’dan Medine’ye dönerken, Kerbela’ya uğrayarak
İmam Hüseyin’i (a.s) ziyaret ettikleri meşhurdur. Erbain gününde Hz. Peygamber Efendimizin (s.a.a) ünlü sahabelerinden Cabir bin Abdullah Ensari de İmam Huseyn’in (a.s.) kabrini ziyaret etmiştir. Bu gün bazı İslam ülkelerinde resmi tatildir. Müslümanlar, Erbain günü matem ve yas tutarak sokaklara dökülmektedirler.
İmam Hasan Askeri’den (a.s) nakledilen bir hadiste Erbain ziyareti Mümin’in nişanelerinden sayılmıştır. Erbain günü kendilerini Kerbela’ya ulaştırmak için kitleler halinde Kerbela yollarında yürüyüşler yapan müminlerin bu yürüyüşü evrensel İslam yürüyüşlerinden birisidir. Erbain günü yapılan yürüyüş bir nevi yukarıdaki hadise amel etmek olarak sayılmaktadır.
ERBAİN ZİYARETİ
İmam Hasan Askeri’den (a.s) Mümin’in beş nişanesinin olduğu ve bu beş nişaneden birinin Erbain ziyareti olduğuna dair bir hadis nakledilmiştir.
ERBAİN YÜRÜYÜŞÜ
Erbain ziyaretinin tavsiye edilmesi, başta Irak’ın yerlileri olmak üzere dünya genelindeki Şiaların her yıl Erbain’den önce Kerbela’ya akın etmelerine ve Erbain günü orada hazır olmalarına neden oldu. Adeta bir insan seli görüntüsünü andıran bu yürüyüşler dünyanın en büyük kitlesel yürüyüşlerinden biri sayılmaktadır. Geçtiğimiz 2001 yılında dünya genelinden 15-20 milyon Şii’nin Kerbela’ya geleceği öngörülmüştür. Ve yayınlanan bazı raporlara göre 25-30 milyon Şii Müslümanın Erbain günü Kerbela’da olduğu kaydedilmiştir.
LEBBEYK YA HUSEYN ALEYHİSSELAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 3 =