Haşdi Şabi Nedir ve Amerikalılar Neden Bu Organizasyonun Feshedilmesini İstiyor?
Iraklı Siyade Koalisyonu üyesi Ahmed ed-Duleymi, Haşdi Şabi’nin feshedilmesinin sonuçları konusunda uyarıda bulunarak, ABD’nin bu organizasyonu ortadan kaldırarak bölgedeki mevcut hassas ve zor koşullarda önemli bir gücü etkisiz hale getirmeye çalıştığını söyledi.
Duleymi, ABD’nin Haşdi Şabi’yi feshetme girişimlerinin, bu organizasyonun onların işgaline karşı durması nedeniyle olduğunu belirtti. Pars Today’in haberine göre, Duleymi ayrıca ABD’nin Suriye, Lübnan ve Filistin’de olduğu gibi Irak’taki direniş güçlerini hedef almak istediğini ifade etti.
Duleymi şöyle devam etti: “Haşdi Şabi’nin feshi, askeri anlamda güvenliği ortadan kaldırmak ve bir güvenlik boşluğu yaratmak demektir. Bu boşluktan terör unsurları faydalanarak Irak topraklarına sızabilir. Amerikalılar bu taktiği, Irak’taki planlarını gerçekleştirmek için kriz oluşturma amacıyla sürekli kullanmaktadır.”
Bu arada, Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Şeyh Hemam Hamudi, Irak’ta Kudüs Gücü Komutanı Şehit Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis’i anma töreninde, Haşdi Şabi’nin Irak’ın istikrar, kalkınma, inşa ve güvenliğinin temeli olduğunu belirterek şu soruyu sordu: “Güvenliğimizi bırakıp bu gücümüzden vaz mı geçelim?”
Haşdi Şabi Başkanı Falih el-Feyyaz ise, bu organizasyonun halkı birleştirdiğini ve dini merciliğin himayesinde olduğunu ifade etti. El-Feyyaz, Haşdi Şabi’nin Irak’ın sınırları içinde faaliyet gösteren resmi bir kurum olduğunu ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı’na bağlı olduğunu vurguladı.
Haşdi Şabi Nedir?
Ayetullah Sistani’nin Cihad-ı Kifai Fetvası
Şii mercilerden ve Necef’te yaşayan Ayetullah Seyyid Ali Sistani, 13 Haziran 2014 tarihinde, DAEŞ’in tehditlerinden üç gün sonra ve Irak Bakanlar Kurulu’nun halk seferberliği oluşumuyla ilgili açıklamasının ardından, DAEŞ ile mücadeleyi kifai bir görev olarak ilan etti. Bu fetva, Haşdi Şabi’nin oluşumunda ciddi ve güçlü bir teşvik oldu.
Yasal Meşruiyet
Haşdi Şabi, 26 Kasım 2016’da Irak Parlamentosu’nda kabul edilen “Haşdi Şabi Yasası” ile Irak’ın askeri güçlerinden biri haline geldi ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı’na bağlandı.
Yapısı
Haşdi Şabi, 42 ila 68 grup arasında olduğu belirtilen direniş gruplarından oluşur. Güçlerinin sayısının 60 binden 160 bine kadar değiştiği belirtilmektedir. Bazı kaynaklar, bu sayının 130 bin olduğunu, bunun 90 bininin Şii Arap, 30 bininin Sünni Arap, 7 bininin Türkmen ve 3 bininin Hristiyan olduğunu kaydetmektedir. Ayrıca Kürt unsurların da Haşdi Şabi’de yer aldığı rapor edilmiştir.
Faaliyetleri
Haşdi Şabi’nin en önemli rolü, DAEŞ ve bağlantılı terörizme karşı mücadele olmuştur. Özellikle Samarra ve Amirli kuşatmalarını kırmada, Cürf es-Sahr, Tikrit, Beyci ve Diyala’nın kurtarılmasında etkili olmuştur. Haşdi Şabi’nin resmi web sitesine göre, 2015 yılı sonuna kadar bu organizasyon, DAEŞ’i Irak’ın 19 şehrinden çıkarmış ve ülke içindeki 52 bağlantı yolunun güvenliğini sağlamıştır. Haşdi Şabi, DAEŞ’in kontrolündeki bölgelerin üçte biri olan 17.500 kilometrekarelik bir alanı özgürleştirmiştir.
DAEŞ’in yenilmesinden sonra Haşdi Şabi, Bağdat, Salahaddin, Diyala, Kerkük, Ninova ve Enbar gibi bölgelerde DAEŞ’in kalıntılarını temizlemiştir. Ayrıca yol yapımı, çölleşmeyi önleme, dini törenlerin güvenliğini sağlama (örneğin Erbain yürüyüşü) ve sel gibi doğal afetlerle mücadele gibi sosyal hizmetlerde bulunmuştur.
Irak İçindeki Görüşler
ABD ve müttefiklerinin Haşdi Şabi’nin feshedilmesi taleplerine karşın, Irak halkı ve elitleri bu organizasyonu ülkenin güvenliğinin temel unsuru olarak görmektedir. Necef’teki Şii mercilerden Şeyh Beşir Necefî, Haşdi Şabi’yi “Irak’ın ve merciliğin kolu” olarak tanımlamıştır. Irak Hikmet Hareketi lideri Seyyid Ammar el-Hekim ise, Haşdi Şabi’yi Irak için stratejik bir zorunluluk olarak değerlendirmiştir.