BM: Kemal Advan hastanesinin askeri amaçlarla kullanıldığına dair kanıt yok
BM İnsan Hakları Ofisi, İsrail’in Gazze’deki sağlık tesislerine yönelik saldırılarının sağlık sistemini çöküşün eşiğine getirdiğini ve Filistinlilerin sağlık hizmetlerine erişimini ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Raporda, Kemal Advan Hastanesi’ne yapılan saldırının ardından hastane müdürünün gözaltına alındığı ve bazı hastanelerde toplu mezarlar bulunduğu ifade edildi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi tarafından bugün yayımlanan rapor, İsrail’in Gazze’deki hastanelere ve çevresine düzenlediği saldırıların ve buna bağlı çatışmaların, sağlık sistemini tamamen çökme noktasına getirdiğini ortaya koydu.
Raporda, bu durumun Filistinlilerin sağlık hizmetlerine erişimi üzerinde yıkıcı etkiler yarattığı belirtildi.
Raporda, 12 Ekim 2023 ile 30 Haziran 2024 tarihleri arasında İsrail’in sağlık tesislerine yönelik saldırılarının ele alındığı belirtilerek, Filistinliler için güvenli olması gereken tek sığınakların ölüm tuzağına dönüştüğü ifade edildi.
Sağlık sistemi çöküşün eşiğinde
Rapor, İsrail güçlerinin geçtiğimiz cuma günü Kemal Advan Hastanesi’ne gerçekleştirdiği yıkıcı saldırının, Kuzey Gazze sakinlerini neredeyse tamamen sağlık hizmetlerinden mahrum bıraktığını açıkladı.
Saldırının ardından personel ve hastaların kaçmak zorunda kaldığı ya da alıkonulduğu, pek çok işkence ve kötü muamele bilgisinin olduğu vurgulandı.
Hastane müdürü Hüssam Ebu Safiye’nin de gözaltına alındığı ve hâlâ akıbetinin bilinmediği ifade edildi.
Raporun kapsadığı dönemde, en az 27 hastane ve 12 sağlık tesisine düzenlenen 136 saldırıda, çok sayıda sağlık çalışanı ve sivilin hayatını kaybettiği, bazı altyapıların tamamen tahrip edildiği belirtildi.
Savaş suçu niteliğinde eylemler
Öte yandan raporda, bazı durumlarda sağlık tesislerinin kasıtlı olarak hedef alınmasının toplu ceza niteliği taşıyabileceği ve bunun da savaş suçu olarak değerlendirilebileceği kaydedildi.
İsrail’in hastanelerin Filistin direnişi tarafından askeri amaçlarla kullanıldığı iddiasına ilişkin ise raporda, bu iddiaları doğrulayacak yeterli bilgi bulunmadığı ifade edildi. Bu suçlamaların belirsiz ve geniş kapsamlı olduğu vurgulandı.
BM İnsan Hakları Ofisi’ne ulaşan bilgilere göre, annelerinin doğum sonrası kontrollerine ya da doğum için sağlık merkezlerine ulaşamaması nedeniyle yeni doğan bebeklerin öldüğü bildirildi.
Kısıtlı sağlık hizmetleri, yaralıların zamanında tedavi edilmesini engelleyerek birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Raporda, bazı yaralıların hastaneye giriş veya tedavi beklerken hayatını kaybettiği aktarıldı.
Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de 500’den fazla sağlık çalışanı hayatını kaybetti.
Şifa Tıp Merkezi’nde toplu mezarlar bulundu
BM raporu, Kasım 2023 ve Mart 2024’te İsrail’in Şifa Tıp Merkezi’ne düzenlediği saldırılarda üç toplu mezarın ortaya çıkarıldığını ve en az 80 cesedin çıkarıldığını açıkladı.
Bu durumun uluslararası hukuka göre işlenmiş suçları gündeme getirdiği belirtildi. Bazı cesetlerin üzerinde hâlâ tıbbi ekipman bulunduğu ifade edildi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, tüm bu olaylara ilişkin bağımsız, kapsamlı ve şeffaf soruşturmalar yapılması gerektiğini dile getirdi.
Ayrıca, insan hakları ve uluslararası hukuk ihlallerinden sorumlu olanların hesap vermesi gerektiğini ifade etti.
Türk, keyfi olarak gözaltında tutulan tüm sağlık çalışanlarının derhal serbest bırakılmasını talep etti.