İsrail ordusunda asker krizi kritik eşikte

İsrail ordusunda asker krizi kritik eşikte

İsrail ordusunda yaşanan ciddi asker açığı, ordu yönetimini zor durumda bıraktı. Ordu yetkilileri, zorunlu askerlik süresinin uzatılmasını talep ederken, yeterli seviyeye ulaşmak için hükümetten ‘hızlı bir karar’ bekliyor.

İsrailli savaş muhabiri Doron Kadoş’un haberine göre, rejim ordusunun personel kadrosu, ihtiyaç duyulan seviyenin altında.

2024 yılında ordu kadrosunun yüzde 83 oranında olduğu belirtilirken, 2025 yılı itibarıyla bu oran yüzde 81’e gerileyecek.

Ordu yetkilileri, zorunlu askerlik süresinin 3 yıla çıkarılması durumunda kadro seviyesinin yüzde 96’ya ulaşabileceğini öngörüyor.

Ordunun teknik personel açığı da kritik bir seviyede. Kadoş, X (eski adıyla Twitter) hesabında yaptığı paylaşımda, teknik kadroda mevcut doluluk oranının yüzde 74 olduğunu ve bu rakamın önümüzdeki yıl daha da azalacağını vurguladı.

Ayrıca rejim ordusunun 3 yıllık zorunlu askerlik süresine geçmesi halinde, 2025 itibarıyla teknik personelin yüzde 83 doluluk oranına çıkabileceği belirtiliyor.

Haredi asker alımı hedefine ulaşılamadı

Ordunun Haredilerden (ultra-Ortodoks Yahudiler) asker alımı hedeflerine ulaşamaması da dikkat çekiyor.

2024’ün temmuz-ekim döneminde, hedeflenen 1300 kişilik alımdan yalnızca 900 kişiye ulaşılabildi. ,

Bu oran, önceki yıllara göre yüzd e85’lik bir artışa işaret etse de rejim ordusu, yıllık 4 bin 800 Haredi alımı hedefinin gerisinde kaldı. Önümüzdeki dönemde bu açığı kapatmak için 7 bin kişi ilk çağrı sürecine davet edilecek.

Ordu yetkilileri, bu eksikliği kapatmak adına Haredilere özel bir muharebe birliği kurmayı planladıklarını açıkladı. “Haşmonayim” adını taşıyacak bu yeni muharebe tugayı, ilk askerlerini 2024 sonunda alarak eğitimlere başlayacak.

Yedek asker sistemi güçlendirilecek

Diğer yandan rejim ordusu yetkilileri, mevcut yedek asker katılım oranının yüzde 85 olduğunu ve bu seviyeyi korumak için 2025 yılında daha sıkı bir düzenlemeye gitmeyi planladıklarını belirtti.

Ordu kaynaklarına göre, her yedek taburun yıllık 70-72 gün hizmet yapması planlanıyor.

Fakat bu yıl olduğu gibi birden fazla dönemde değil, tek seferde kesintisiz görev yapılması hedefleniyor.

Özellikle geçmişte muafiyet alan yedeklerin yeniden göreve çağrılması gündemde.

İsrail ordusu, 40 bin kişilik bir potansiyel yedek havuzu bulunduğunu ve mevcut muafiyet yaş sınırını 45’e çıkararak yedek kuvvetlere kazandırmayı amaçladıklarını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ten + 19 =