ABD’den İran’a ‘şiddet döngüsünü kırma’ çağrısı

ABD’den İran’a ‘şiddet döngüsünü kırma’ çağrısı

ABD, İsrail’in Tahran’a yönelik hava saldırısının ardından İran’ı çatışma döngüsünü sonlandırmaya ve itidalli olmaya çağırdı. Washington, İsrail’in ‘kendini savunma hakkı’ olduğunu iddia ederek, İran’ın misilleme yapması halinde buna destek vereceğini duyurdu.

İsrail, gece saatlerinde Tahran başta olmak üzere İran’ın çeşitli bölgelerine hava saldırısı düzenledi.

Bu gelişmenin ardından, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, basın mensuplarına yaptığı açıklamada İran’ı İsrail’e karşı saldırılarını sonlandırmaya çağırdı ve “Bu çatışma döngüsü daha fazla tırmanmadan sona ermeli,” dedi.

Ayrıca Savett, İran’ın İsrail topraklarına saldırması durumunda İsrail’in misilleme hakkına sahip olduğunu öne sürdü ve İran’ın sonuçlarına katlanması gerektiğini savundu.

Savett, Siyonist rejimin Suriye’nin başkenti Şam’da İranlı yetkilileri hedef alan saldırılarına ve Tahran’da Hamas’ın siyasi büro başkanı İsmail Heniye’ye düzenlenen suikasta rağmen, İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu iddia etti.

İsrail’in saldırılarının yalnızca İran’daki askeri hedefleri vurduğunu, buna karşın İran’ın ise İsrail’in sivil nüfusunu da tehlikeye attığını öne süren Savett, buna karşılık, İran’ın sadece Nevatim, Hatzerim ve Tel Nof hava üsleri gibi askeri tesisleri hedef aldığını belirtti.

Sözcü, ABD’nin bu saldırıda yer almadığını belirterek, Orta Doğu’daki gerilimi azaltmaya ve diplomasiyi hızlandırmaya odaklandığını bildirdi.

CNN’in aktardığına göre Beyaz Saray’dan bir yetkili, ABD’nin İran’a yönelik saldırıya dahil olmadığını açıkladı.

Diğer yandan, üst düzey bir Amerikalı yetkili, Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, ABD’nin saldırıdan haberdar olduğunu ve İran’ı önceden uyardığını ifade etti.

Bu bağlamda, Biden yönetiminden bir yetkili, İsrail ve İran arasında devam eden misilleme döngüsünün sona erdirilmesi çağrısında bulunurken, ABD’nin Siyonist rejimin “kendini savunmasına” tamamen bağlı olduğunu ve İran’ın herhangi bir misilleme hareketi durumunda İsrail’in yanında duracağını teyit etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 + three =