Biden: İsrail’in İran’ı ne zaman ve nasıl vuracağını biliyoruz

Biden: İsrail’in İran’ı ne zaman ve nasıl vuracağını biliyoruz

ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın 1 Ekim’deki Gerçek Vaat 2 Operasyonu’na karşılık olarak İsrail’in saldırganlığını artırma planlarına değindi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Israel Hayom‘a göre, bu akşam (Cuma) Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, bu ayın başlarında gerçekleşen İran füze saldırısına İsrail’in vermesi beklenen tepkiyle ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İsrail’in vereceği tepkinin zamanlaması ve niteliğine ilişkin görüşleri sorulduğunda Biden “Evet, ve evet” diyerek onayladı ancak daha fazla ayrıntı vermemeyi tercih etti.  

Biden ayrıca, Lübnan’da bir ateşkes sağlama olasılığı varken, Gazze Şeridi’nde benzer bir anlaşmaya varmanın çok daha zor olacağının tahmin edildiğini belirtti.

Biden’ın açıklamaları dün İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından ve bugün üst düzey bir İsrailli yetkilinin İran’a yakında bir ”İsrail müdahalesi” olacağını söylemesinin ardından geldi.

”Bu bir dizi yanıtın parçası olacak”

Israel Hayom gazetesi, Netanyahu’nun, Biden’a İsrail’in saldırganlığını artırma eylemini nükleer ve petrol tesislerinden kaçınarak İran’ın askeri tesislerine odaklayacağını bildirdiğini aktarıyor.

ABD’li bir yetkili Netanyahu’nun İran’daki askeri altyapıyı hedef alma niyetini doğruladı.

Kaynaklar Netanyahu’nun yaklaşımının Biden’ın İsrail’e bir füze savunma sistemi gönderme kararını etkilediğini söylüyor. 

Beyaz Saray henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. 

Başbakanlık Ofisi, “ABD’nin görüşlerini dikkate alıyoruz, ancak kararlarımız ulusal çıkarlarımız tarafından yönlendirilecektir.” açıklamasında bulundu. 

Netanyahu’nun ılımlı tavrı Başkan Biden’ın İsrail’e THAAD füze savunma sistemi ve yaklaşık 100 ABD askeri personeli gönderme kararını etkileyerek Amerika’nın İsrail’in savunmasına olan bağlılığını pekiştirdi. 

Bir yetkili, eylemsizlik zayıflık olarak görülebileceğinden, 5 Kasım’daki ABD seçimlerinden önce İsrail’in İran’ı vurmasının muhtemel olduğunu öne sürdü. Yetkili, “Bu bir dizi yanıtın parçası olacak” diye ekledi.

İran, İsrail’i saldırganlığını artırmaması konusunda uyardı

Jerusalem Post‘a göre, İran Devrim Muhafızları Komutanı Perşembe günü İsrail’i füze saldırısına karşılık olarak İslam Cumhuriyeti’ne saldırmaması konusunda uyardı.

Hüseyin Selami televizyonda yayınlanan konuşmasında “Size (İsrail’e) diyoruz ki, herhangi bir noktaya saldırırsanız biz de sizin aynı noktanıza acı bir şekilde saldırırız” dedi ve İran’ın İsrail’in savunmasını delebileceğini sözlerine ekledi.

İsrail’in Suriye ve Lübnan’a saldırganlığını artırdığı ve Gazze’deki soykırımını sürdürdüğü suçlarının ardından İran’ın 1 Ekim’de gerçekleştirdiği füze saldırısına vereceği karşılık planlanırken, Orta Doğu’da daha geniş çaplı bir çatışma korkusu artıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 − 10 =