Finlandiya Cumhurbaşkanı: Filistin’i er ya da geç tanıyacağız

Finlandiya Cumhurbaşkanı: Filistin’i er ya da geç tanıyacağız

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, ülkesinin er ya da geç Filistin’i tanıyacağını açıkladı. Bu adımın, Orta Doğu barış sürecinin bir parçası olarak atılacağını vurgulayan Stubb, zamanlamanın bölgedeki gelişmelere bağlı olacağını belirtti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, Helsinki’nin gelecekte Filistin’i barış sürecinin bir parçası olarak tanıyacağını açıkladı.

Stubb, dünkü basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Finlandiya, bir aşamada Filistin’i barış çözümünün bir parçası olarak tanıyacaktır,” dedi.

Bu adımın zamanlamasının Orta Doğu’daki gelişmelere bağlı olduğunu vurgulaya Stubb, Finlandiya’nın “ne İsrail’in ne de Filistin’in tarafında olmadığını” özellikle belirtti.

Cumhurbaşkanı, “Bu mesele, uzun süredir devam eden bir çatışmaya nasıl barışçıl bir çözüm bulunacağı ve iki devletli modelin en iyi nasıl destekleneceği ile ilgilidir,” diye ekledi.

Bu yılın mayıs ayında Norveç, İrlanda ve İspanya hükümetleri Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanıdıklarını duyurmuşlardı. Norveç hükümeti, bu kararın “Orta Doğu’daki çatışmaya kalıcı bir çözümün ancak iki devletli bir modelle sağlanabileceği” yönündeki tutumlarını pekiştirdiğini açıklamıştı.

Bu gelişmelerin ardından İsrail, Filistin devletinin tanınmasına tepki olarak İrlanda ve Norveç’teki büyükelçilerini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdı.

Daha önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin’in uluslararası örgüte üyelik hakkını tanıyan ve Güvenlik Konseyi’ni konuyu olumlu bir şekilde değerlendirmeye çağıran bir kararı onaylamıştı. Söz konusu karar, 193 üye devletten 143’ünün desteğini alırken, 9 ülke karşı oy kullanmış ve 25 ülke çekimser kalmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 − seven =