Fransa, işkenceci Fransız-İsrail askerine yönelik şikayeti reddetti

Fransa, işkenceci Fransız-İsrail askerine yönelik şikayeti reddetti

Fransa mahkemesi, Filistinli esirlere işkence etmekle suçlanan Fransız-İsrail askerine yönelik davayı iptal etti.

Quds News’in bildirdiğine göre, Fransız Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı (PNAT), Gazze’de Filistinli esirlere işkence yaparken görüntülenen Fransız-İsrail askeri hakkında çeşitli dernekler tarafından yapılan şikayeti reddetti.

Fransız-İsrail askerin esirlere insanlık dışı muamelede bulunduğunu gösteren bir videoya dayanılarak yapılan şikayet “delil yetersizliği” gerekçesiyle kapatıldı.

Ocak ayında çekilen ve Mart ayında sosyal medyada paylaşılan videoda, Yoel Ohnona adlı Fransız-İsrail askeri Filistinli esirlere aşağılayıcı bir şekilde alay ederken görülüyor. Yaygın bir şekilde dolaşıma giren videoda esirlerin elleri ve gözleri bağlı bir şekilde işkenceye maruz bırakıldığı anlaşılıyor.

Belçikalı “30 Mart Hareketi”, Fransız “Justice et Droits Sans Frontières” (JDSF) ve “Association des Palestiniens de France”ın da aralarında bulunduğu dernekler tarafından Nisan ayı ortasında yapılan şikâyette askerler, başta “işkence” ve “işkenceye suç ortaklığı” olmak üzere savaş suçu işlemekle suçlanmışlardı.

Olaya karıştığını itiraf eden askerin ifadesi de dahil olmak üzere sunulan kanıtlara rağmen, Fransız Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı, davanın savaş suçlarına iştirak iddialarını kanıtlamak için “yeterli delile sahip olmadığına” karar verdi.

Dernekler karardan duydukları öfkeyi dile getirdiler. Davacıları temsil eden avukatlar, video ve beraberindeki kanıtların soruşturma açılması için yeterli olması gerektiğini savundu.

“PNAT, iki uluslu vatandaşların Gazze’deki savaş suçlarına karışmasını aydınlatmak için irade eksikliği gösteriyor” diyen hukuk ekibi, görevden almanın siyasi motivasyonları olabileceğini öne sürdü.

Filistinli bir aktivist tarafından sosyal medyada paylaşılan videoda, Fransızca konuşan bir sesin Filistinli bir esirle alay ettiği ve 7 Ekim askeri operasyonuna atıfta bulunduğu duyuluyor.

Şikayetin arkasındaki dernekler, bir yargıcın soruşturma yapmasını sağlamak umuduyla bir hukuk davası açmayı düşünüyor. Devam etmekte olan Gazze soykırımı sırasında işlenen savaş suçları için hesap verilebilirliği savunmaya devam ediyorlar.

Mart ayında Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christophe Lemoine videoyu “korkunç” olarak nitelendirmiş ancak görüntülerin doğruluğunu teyit edecek yeterli bilgi olmadığını kaydetmişti.

İsrailli yetkililer Filistinli tutukluların “İsrail yasalarına uygun olarak tutulduğunu” iddia etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty + fourteen =