ABD, İran füzelerini Rusya’ya gönderme bahanesiyle İran Air’e yaptırım uyguladı

ABD, İran füzelerini Rusya’ya gönderme bahanesiyle İran Air’e yaptırım uyguladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya karşı savaşta kullanılmak üzere İran füzelerinin Rusya’ya gönderilmesi bahanesiyle İran karşıtı yaptırımların sıkılaştırılmasının devamında Iran Air’e yaptırım uyguladı.

İranpress haber ajansının bildirdiğine göre ABD Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada “İran ile Rusya arasındaki askeri işbirliğinin genişlemesi Avrupa’nın güvenliğini tehdit ediyor.”iddiasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca İran insansız hava araçlarını devretme bahanesiyle iki Rus şirketine yaptırım uyguladı.

Bu iki şirket arasında Vafa toptan satış ve Deniz Servis şirketi bulunmaktadır.

ABD, bu iki şirkete ait gemileri bloke edilen varlıklar olarak ilan etti.

Daha önce ABD Hazine Bakanlığı, İran karşıtı yaptırımları ve ikili diplomasi ve baskıyı yoğunlaştırma politikası çerçevesinde Ukrayna’ya karşı savaşta kullanılmak üzere Tahran’dan Moskova’ya füze gönderme bahanesiyle İran ve Rusya’da 10 kişi, 6 kuruluş ve 4 gemi olmak üzere 20 kişi, kuruluş ve gemiye yaptırım uyguladı.

Geçtiğimiz Cuma günü İran İslam Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler temsilciliği, Rusya’ya balistik füze gönderildiği yönündeki iddialarla ilgili sorulara yanıt olarak “İran İslam Cumhuriyeti’nin Ukrayna’daki çatışmaya ilişkin tutumu değişmedi. İran, çatışan taraflara askeri yardım göndermeyi insanlık dışı buluyor, bu da insan ve altyapı kayıplarının yayılmasına ve ateşkes görüşmelerinden uzaklaşmaya neden oluyor. Dolayısıyla kendisi böyle bir adım atmadığı gibi, diğer ülkeleri de çatışmanın taraflarına silah göndermeyi bırakmaya davet ediyor.” Yanıtını vermişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven + 9 =