ABD’den İsrail’e 20 milyar dolarlık silah desteği

ABD’den İsrail’e 20 milyar dolarlık silah desteği

Biden yönetimi, Siyonist rejime 18 milyar dolarlık F-15 savaş uçağı satışı da dahil 20 milyar dolar hacmindeki silah paketine yeşil ışık yaktı.

ABD, İsrail’e 20 milyar dolarlık silah paketinin satışını onayladı. Bu paketin içinde uzun zamandır beklenen ve büyük tartışmalara yol açan 18 milyar dolarlık F-15 savaş uçağı satışı da yer alıyor.

Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre Washington yönetimi, ayrıca modifiye edilmiş orta taktik araçlar, yüksek patlayıcılı havan topu fişekleri, 120 mm tank fişekleri ve orta menzilli havadan havaya füzelerin satışını da onayladı.

Amerikan tarihinde İsrail’e yapılan en önemli silah satışlarından biri olan bu duyuru, Kongre’nin Başkan Joe Biden yönetiminin İsrail’e 14 milyar dolarlık acil askeri yardımını nihayet geçirmeyi başarmasından aylar sonra geldi.

Üst düzey İsrailli yetkililer, ABD’nin rejime askeri yardımı konusunda süregelen siyasi kaygılar nedeniyle yavaş ilerleyen anlaşmayı sağlamlaştırmak umuduyla ABD’li mevkidaşlarının yanı sıra önde gelen Amerikan savaş uçağı üreticileriyle de satışı görüşüyorlardı.

Bu yaz başında, Kongre’deki Demokrat liderler, hem Biden yönetiminin hem de İsrail yanlılarının satışın ilerlemesine izin verilmesi yönündeki yoğun baskı ve lobi faaliyetlerinin ardından başlangıçta muhalefetlerini ifade ettikten sonra satışı gayri resmi olarak kabul etti.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nun en kıdemli Demokratı olan Temsilci Gregory Meeks, daha önce Gazze savaşındaki ağır sivil kayıplar nedeniyle silahların nasıl kullanılacağına dair Beyaz Saray’dan güvence almadan satışın gerçekleşmesine izin verme konusunda tereddütlerini dile getirmişti.

Diğer yandan F-15’lerin sıfırdan üretilmesi gerekecek ve yönetim satışı hızlandıracak bir plan açıklamadığı sürece en az beş yıl boyunca teslim edilmeyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 + 19 =