Hegmatane UNESCO’da tescil edildi

Hegmatane UNESCO’da tescil edildi

İran’ın Batısında yer alan Hegmatane Höyük’ü, UNESCO’nun Dünya Miras Komitesi’nin 46. Toplantısında dünya mirası listesinde yer aldı.

Hemedan Valisi, Hegmatane’nin dünya mirası olarak kaydedilmesi için dosyanın Hindistan’ın Delhi şehrinde yapılan UNESCO yıllık toplantısında sunulduğunu ve toplantıda bulunan üyeler tarafından onaylandığını açıkladı.
Alirıza Kasemi Ferzad, Cumartesi akşamı gazetecilere yaptığı açıklamada, Hegmatane’nin tarihi ve arkeolojik alanının UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildiğini belirtti.
Yeni Delhi’de 21-31 temmuz tarihleri arasında düzenlenen UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 46. Toplantısında, İran tarafından dünya mirası listesine alınmasına ilişkin Hegmatane (Ekbatan) dosyası, üyeler tarafından ele alındı. 
İran’ın Batısında Hemedan kentinde yer alan Hegmatane tarihi sitesi, Madlar dönemine ait bir eserdir. Bu höyük ismini Madlar’ın başkenti olan Hegmatane’den almakta.
Hemedan İl Kültür Mirası, Turizm ve El Sanatları Müdürü Muhsin Masum Alizade de Hegmatane’nin kayıt sürecini açıklayarak, Hegmatane’nin dünya mirası kaydı için dosyanın Ocak-Şubat 2023 UNESCO’ya gönderildiğini ve üç bin yıl öncesinden günümüze kadar İran’ın en canlı şehrinin dünya mirası hafızasında yer alacağını ifade etti.
“toplanma yeri” anlamına gelen Hegmatane, “Hekmeta” ve yer ismi eki olan –na’dan oluşmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 + seventeen =