İsrail, Amerika’daki lobilerin etkisi ve Batı Asya’daki medeniyet-din savaşı; Kısa bir bakış

İsrail, Amerika’daki lobilerin etkisi ve Batı Asya’daki medeniyet-din savaşı; Kısa bir bakış

Siyonist rejim onlarca yıldır Filistinlilere baskı yaparak, onları acımasızca öldürerek, yerleşim yerleri inşa etmeye devam ediyor…

Pars Today- Siyonist rejim onlarca yıldır Filistinlilere baskı yaparak, onları acımasızca öldürerek, yerleşim yerleri inşa etmeye devam ederek, Filistinlilerin haklarını hiçe sayarak, ilaç ve tıbbi malzeme dahi sağlanan yardımları engelleyerek Filistin topraklarında hakimiyetini genişletmeye ve daha çok gasp yapmaya çalışıyor. Bu politikaların uygulanması Amerika’nın ve ABD’deki Siyonist lobinin desteğiyle mümkün olmuştur.

Siyonist lobilerin Amerikan dış politikasının belirlenmesinde doğrudan ve dolaylı etkisi yadsınamaz bir durumdur. Bu lobiler yeraltındaki gizli bir topluluk, komplocu bir etki grubu ya da liderliği net olan bir örgüt değil, aksine, İsrail lobisi, Amerikan dış politikasını aktif olarak İsrail lehine yönlendirmeye çalışan çok sayıda kişi ve kuruluşu içermektedir. Parstoday’nin bu makalesinde bu konunun bazı yönleri ele alınmıştır:

Daha büyük iki lobi

Amerikan siyasetinde pek çok Siyonist lobi etkili olmuştur, bunların en önemlileri “AIPAC” ve “J Street”tir. AIPAC, seçim adaylarını kendi tarafına çekmek, başkanları ve İsrail’e eğilimli kişileri atamak için çok para harcıyor ve bu harcamalar ise AIPAC’a kat kat fayda sağlıyor. Al Jazeera’nin bir raporuna göre, İsrail lobisinin Amerikan seçimlerini etkilemek için harcadığı her dolar için Siyonist rejim, yerleşimlerin inşası ve silahlandırılması için ABD’den 50 dolar yardım alıyor.

İsrail rejimine bağlı bir diğer tanınmış lobi olan “J Street” de demokratik değerleri vurguluyor ve Amerikalı devlet adamları arasında İsrail apartheid rejimine farklı bir çehre sunmayı amaçlıyor. Bu grubun ilk prensibi İsrail hükümetine ve Siyonistlere sıkı destek vermektir. Bu grubun daha sonraki ilkelerinde “eleştirel” ve “revizyonist” literatürden yararlanılarak Amerikalı demokratik grupların ve insan hakları aktivistlerinin güveni kazanılmaya çalışıldı.

Amerikan seçimleri ve Gazze savaşı

En az 39.000 Filistinlinin şehadetine ve 90.000’den fazla kişinin yaralanmasına yol açan Gazze’deki son savaşın ortasında, Amerikan seçim ocağı her geçen gün daha da ısınıyor. Her ne kadar Amerikalılar ekonomik durgunluk, çevre sorunları, sosyal sorunlar gibi pek çok iç sorunla karşı karşıya kalsa da bu ülkenin partileri İsrail’e destek konusunda her zaman hemfikir oldu üstelik İsrail-Filistin meselesi de 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçilerin ve Demokratların ilgi odağı oldu.

Elbette bu, hem Soğuk Savaş döneminde hem de günümüzde Amerikan dış politikasında kendisine stratejik bir rol tanımlamayı başaran Siyonist rejimin büyük etkisinin bir parçası olarak Amerika’nın siyasi, ekonomik, askeri ve teknolojik destek ve sermayelerin çekileceği bir yer haline gelmeyi başarmıştır.

Medeniyet savaşı ve kıyamet savaşı

Ünlü bir alıntıya göre, Amerikalı siyasetçiler için İsrail, Washington’un stratejik çıkarlarını korumak ve “doğuluların” Doğu Akdeniz sınırlarının ötesine ilerlemesini engellemek gibi bir görevi olan Batı medeniyetinin en “doğu” noktasıdır. Böyle bir bakış açısına göre “Beytü’l-Makddes” Batı’nın İslam, Hindu ve Konfüçyüs medeniyetlerine karşı ilk kalesidir ve ne pahasına olursa olsun bekası, garanti altına alınmalıdır. Belki de bu nedenle ABD Başkanı Joe Biden, Siyonist Başkan Isaac Herzog ile yaptığı görüşmede kendinden emin bir şekilde, İsrail olmasaydı onu biz yaratırdık dedi.

Siyasi uzmanlara göre İsrail’in Amerika için önemi sadece ekonomik ve siyasi güvenlik değil. İsrail’in Amerika için önemi bir inanç, din, iman ve mezhep meselesidir. Amerika’da Siyonistler aracılığıyla Batı Asya’da meydana gelen bir dizi olay sırasında İsa Mesih’in -as- ortaya çıkacağına inanan 70-80 milyona yakın Hıristiyan bulunmaktadır. Bu kişiler aslında “Evanjelist” olarak bilinen kişilerdir. Evanjelistler, Yahudiler ile Arap ve Müslüman komşuları arasında büyük bir savaşın çıkacağına inanıyorlar. Bu savaşta Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs-Sahra yıkılacak, aynı yere Süleyman Mabedi inşa edilecek, kıyamet savaşı yaşanacak ve İsa Mesih zuhur edecek. Bir bakıma Filistin’in Siyonistler tarafından işgal edilmesine neden olan bir inanç.

Batı Asya’da sömürgecilik, rejim kuruluşu ve İran’a meydan okuma eylemi

Son olarak Batıdaki yeni lobici babaların etkisiyle ve İngiliz sömürgeciliğinin tasarımıyla ,Yahudilerin ve Siyonistlerin farklı ülkelerden Filistin topraklarına göç etmesiyle, İsrail rejimi 1917 yılında kurulmuş ve 1948 yılında varlığı ilan edilmiştir. O tarihten bu yana Filistin halkının soykırımı ve tüm topraklarının işgali için çeşitli toplu katliam planları yürütülüyor.

Bu arada, İran İslam Cumhuriyeti’nin başını çektiği bazı ülkeler, İsrail’in sömürge rejiminin dağılmasının ve Yahudilerin asıl ülkelerine dönmesinin ciddi destekçileridir. Dolayısıyla 7 Ekim savaşının gerçek analizinde bu köklerin ve aktörlerin doğru tespit edilmesi ve analiz edilmesi oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × five =