Yapay Sünger Mercan Kayalıklarını Kurtaracak
İran’ın Amirkabir Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, canlılardan ilham alarak sularda tortu ve kirliliği önlemek için yapay bir sünger geliştirdiler. Bu buluş, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan mercan kayalıklarının korunmasına yardımcı olabilir ve ayrıca tarama maliyetlerini de düşürebilir.
Batı Asya bölgesinin 14 bin kilometrekarelik alanı mercan kayalıklarıyla kaplıdır. Ancak, Amirkabir Teknoloji Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı ve proje yürütücüsü Dr. Ma’sumeh Haşempur’a göre, bu kayalıkların %65’i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya ve %20’si kritik durumda.
Kıyı yerleşimlerinin gelişmesi, inşaat faaliyetlerinin artması ve atıkların denize deşarj edilmesi, nehirlerden denize tortu taşınması, petrol ve gaz çıkarma, petrol kirliliği, aşırı avlanma, küresel ısınma ve bunun sonucunda deniz suyu sıcaklığının yükselmesi ve denizlerde çözünmüş karbondioksit konsantrasyonunun artması gibi birçok faktör mercan kayalıklarını tehdit ediyor.
Amirkabir Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, doğal süngerlerden ilham alarak yapay bir sünger geliştirdiler. Bu cihaz, deniz ortamındaki su akışını ve tortuyu simüle edebilir. Laboratuvar ve bilgisayarlı simülasyon çalışmaları, bu yapay süngerin farklı deniz ortamlarında iyi performans gösterdiğini göstermiştir.
Dr. Haşempur şöyle diyor: “Avustralya ve Çin gibi birçok ülke mercan kayalıklarının yok olması veya limanlara erişim kanallarının kapanmasıyla karşı karşıyadır. Bu buluş bu soruna bir çözüm olabilir ve deniz biyoçeşitliliğinin korunmasına yardımcı olabilir.”