İran’ın askeri gelişmeleri

İran’ın askeri gelişmeleri

İran’ın Mohacer İHA’sının Etiyopya’ya ihracatı, İran’ın savunma yeteneklerinin Bağdat fuarında sergilenmesi, ordu deniz kuvvetlerine yeni ekipmanların eklenmesi, İran ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında ortak tatbikat ve İran-Rusya beşli askeri yarışmalarının düzenlenmesi, İran’ın askeri sanayine ilişkin en son haberlerinden bazılarıdır.

Son kırk yılda İran İslam Cumhuriyeti, askeri teknolojinin elde edilmesi alanında sürekli ve ileriye dönük adımlar atmıştır.

Parstoday’in haberine göre, geçtiğimiz günlerde Etiyopya hava üssünde İran Mohacer İHA’larının varlığına ilişkin yayınlanan görüntüler, İran’ın askeri silahlarının Afrika kıtasının kalbine ihraç edildiğini doğruluyor.

İran dünya çapında başarılı bir silah ihracatçısı olma yolunda ilerliyor ve Tahran, Güney Amerika’dan Afrika’ya kadar dünyanın çeşitli yerlerine İHA satışlarını hızla artırdı.

Bağdat fuarında İran İHA’ları ve füzeleri sergilendi

Bağdat Uluslararası Güvenlik ve Savunma Fuarı, aralarında İran’ın Savunma ve Silahlı Kuvvetleri Destek Bakanlığı’nın da bulunduğu 22 ülkenin askeri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Bağdat fuarında İran İHA ve Füzeleri

Bu fuarda İran Savunma Bakanlığı, Mohacer İHA ailesi, Gazze uzun menzilli İHA’sı, Dehlaviye zırhsavar füzeleri, hava savunma sistemleri, bireysel silahlar ve elektronik savaş endüstrileri dahil olmak üzere İran’ın savunma sanayisinin çeşitli başarılarını sergiledi.

Ordu donanmasına yeni ekipmanların eklenmesi

İran Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Şehram İrani “Yakında denizcilik alanında kimi ekipman eklenmelerine şahit olacağız ve tüm okyanuslarda etkin varlık da bizim gündemimizde ve önceliklerimiz arasında.

Amiral İrani şöyle devam etti:

“İHA alanında ordu donanmasının gelişmiş İHA’lara erişmesi, İran Deniz Kuvvetlerinin insansız hava araçları alanındaki muharebe gücünü artırdı.”

İran ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında ortak tatbikat düzenlenecek

İran ordusunun kara kuvvetleri operasyonlardan sorumlu yardımcısı Tuğgeneral Kerim Çeşek şunları söyledi:

“Terörle mücadele ve terör örgütlerinin tehdit ettiği Aras Barajı’nın güvenliğinin istikrarlı bir şekilde sağlanması amacıyla İran ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında özel kuvvetler ve hızlı destek güçlerinden oluşan tabur düzeyindeki ortak tatbikat bir gün süreyle Batı Azerbaycan ilinde gerçekleştirildi.

İran-Rusya beşli askeri yarışmaları

Hz Emir El Müminin –as- Üniversitesi İslam Devrim Muhafızları ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı General Mehdi Server, İran İslam Cumhuriyeti’nin seçilmiş silahlı kuvvetleri ile Rusya Federasyonu’nun seçilmiş silahlı kuvvetleri arasında beş yönlü bir askeri kampın kurulduğunu duyurdu.

General Server şunalrı söyledi:

“Bir sonraki kamp, ​​İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri’nin seçilmiş ekibi ve Rusya Federasyonu’nun seçilmiş ekibinin katılımıyla yakın gelecekte Rusya’da gerçekleştirilecek.”

İran ve 5 ülke ordusunun Seyyad Birleşik Komutası karakol harekatının düzenlenmesi

İran ordusunun “Herkes için güvenlik” sloganıyla “Güvenlik halkası 2024” Seyyad Bileşik Komuta Karakol harekatı, İran İslam Cumhuriyeti ordusunun ev sahipliğinde İmam Ali –as- Subaylık Üniversitesi’nde Belarus, Azerbaycan Cum, Tacikistan, Kazakistan ve Kırgızistan ülkelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Seyyad birleşik komuta karakol harekatının komutanı Tuğgeneral Mahmoudi şunları söyledi:

Bu harekata Belarus, operasyonların planlanması ve yürütülmesinde ortak olarak katılmış, Azerbaycan, Pakistan, Kırgızistan ve Kazakistan ülkeleri de gözlemci ülke olarak bu harekata heyetler göndermiştir.

Üç gün süren bu harekat, İran İslam Cumhuriyeti Ordusu ev sahipliğinde ve kara kuvvetlerin İmam Ali (as) Subaylık Üniversitesi’nde düzenlendi.

Tuğgeneral Mahmudi şunları söyledi:

“Bu harekatın amacı Müslüman, müttefik, komşu ülkeler ve terörle mücadelede aktif olan ve bu konuları takip etmekle ilgilenen ülkeler için savunma diplomasisinde koordinasyon, sinerji ve güçlenmeyi oluşturmaktır.

İran’ın ihracat savunma ürünlerinin üretimini artırmak

İran Savunma Bakanlığı Sözcüsü General Telayi Nik bu yılki hedefimizin ihracat savunma ürünleri alanında geçen yıla göre yüzde 50 üretim artışı sağlamak olduğunu söyledi.

General Telayi Nik şunları ekledi:

“Savunma Bakanlığı, Silahlı Kuvvetler Başkomutanının yönlendirmesi ve akıllıca tedbirleriyle, savunma ürünlerinin üretimini ve ihracatını artırma ve silahlı kuvvetlerin ihtiyaçlarını karşılama görevleri doğrultusunda büyük adımlar atmıştır.”

Diego Garcia Adası yakınında Deverim Muhafızları ordusunun balistik taşıyıcı gemisi

İslam Devrim Muhafızları Donanması Komutanı Amiral Ali Rıza Tengsiri, “Şehit Mehdevi gemisi ilk kez Amerikan kuvvetlerinin konuşlandığı Diego Garcia Adası yakınlarına kadar gitti” dedi.

Şehit Mehdevi Gemisi

Amiral Tengsiri şunları da ekledi:

“Şehit Mehdevi gemisi bu görevde Malaga Boğazı gibi dünyanın önemli ve stratejik boğazlarından ve ekvatoru geçerek ABD 5’inci Filosu bölgesini geride bırakarak ABD Donanması 7’nci Filosu alanına girmişti.”

Savunma Bakanlığı Zimbabve ile işbirliğine hazır olduğunu duyurdu

İran İslam Cumhuriyeti Savunma Bakanı Aştiani, Zimbabwe Başkan Yardımcısı Constantino Chiunga ile yaptığı görüşmede şunları söyledi.

“İran Savunma Bakanlığı, Zimbabve ülkeleri başta olmak üzere bağımsız ve devrimci tüm Afrika ülkeleriyle dostane ilişkiler kurma iradesine sahip olduğunu bildiriyor.”

Bu görüşmede Tuğgeneral Aştiyani, Seyid İbrahim Reisi’nin geçen yıl Harare’ye yaptığı ziyarete ve Zimbabwe Devlet Başkanı’nın yaklaşan Tahran ziyaretine değinerek “Bu etkileşimler, iki ülkenin aralarındaki ilişkilerin geliştirilmesine üst düzeyde verdiği önemi göstermektedir.” diye kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × 3 =