Hizbullah’tan İsrail askeri mevzilerine geniş çaplı operasyon

Hizbullah’tan İsrail askeri mevzilerine geniş çaplı operasyon

Hizbullah, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik soykırım harekâtına karşılık olarak İsrail’in kuzeyindeki askeri mevzilere bir dizi saldırı düzenledi.

Hizbullah, yaptığı açıklamada, er-Rahib karakolundaki İsrail askerlerini ağır makineli tüfekler ve topçu mermileriyle vurduğunu duyurdu ve belirlenen hedeflerin tam isabetle vurulduğunu bildirdi.

Açıklamada, ayrıca operasyonun Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerle dayanışma ve Filistinli cesur ve kahraman direniş gruplarına destek amacıyla düzenlendiği kaydedildi.

Hizbullah’ın askeri medya bürosu, Lübnanlı direnişçilerin daha önce İsrail’in er-Rahib ve Ramiya karakolları ile Zarit kışlasına düzenlediği saldırıların video görüntülerini de yayınladı.

Ayrıca Meron Hava Üssüne ve İsrail ordusunun Kuzey Komutanlığı karargahına yönelik misilleme operasyonlarının görüntülerini de kamuoyuyla paylaşıldı.

Diğer yandan  Hizbullah, suikast görevlerinden sorumlu kuzey bölgesinin ana istihbarat biriminin karargahı olarak hizmet veren Mişar üssüne ve 210. Golan Tümeni’nin 7. Zırhlı Tugayı’nın karargahı olarak hizmet veren Katsavya Kışlası’na başarılı bir şekilde saldırmak için insansız hava aracı filolarını kullandı.

Hizbullah’tan bir kaynak, Press TV’ye verdiği demeçte üst düzey Hizbullah komutanı Sami Abdullah’ın salı günü şehit edilmesine karşılık olarak İsrail işgali altındaki toprakların kuzey kesimine yaklaşık 30 insansız hava aracı ve 150 roket atıldığını kaydetti.

Kaynağa göre bu saldırı, Hizbullah’ın 8 Ekim’den bu yana gerçekleştirdiği en büyük saldırı oldu.

Kaynağa göre Hizbullah, aralarında yetkililerine yönelik suikastlarla ilgili istihbarat hedeflerinin de bulunduğu 10’dan fazla askeri hedefi vurdu.

Hizbullah, yaptığı ayrı bir açıklamada, İsrail işgali altındaki topraklarda bulunan altı ordu üssüne Katyuşa ve Felak roketleri fırlattığını ve bölgedeki üç üsse daha patlayıcı yüklü insansız hava aracı sürüsü gönderdiğini belirtti.

İsrail ordusu 40 kadar roketin sınırı geçtiğini, bunların çoğunun Demir Kubbe hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini, ancak diğerlerinin isabet ederek en az 15 yangına neden olduğunu bildirdi.

20’li yaşlardaki iki İsrailli yerleşimci de şarapnel parçalarından hafif şekilde yaralandı.

Lübnanlı siyasi analist Emel Saad, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik 2006 Savaşı’ndan bu yana görülmemiş hızlı ve yıkıcı çok yönlü saldırısının, üst düzey komutanı Ebu Talib’in öldürülmesine bir yanıttan daha fazlası gibi göründüğü yorumunu yaptı.

Saad, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Saldırının büyüklüğü ve yoğunluğu, Hizbullah’ın son zamanlarda İsrail’le hava caydırıcılığı kurma girişimleriyle birleştiğinde, hareketin İsrailli karar alıcıların rasyonelliğini hafife almadığını ya da İsrail tarafından başlatılan topyekûn bir savaş olasılığını göz ardı etmediğini gösteriyor,” dedi.

Saad, “Dolayısıyla Hizbullah’ın bugünkü saldırısı sadece cezalandırıcı bir misilleme ya da Hamas’ın elini güçlendirerek ateşkes görüşmelerindeki tıkanıklığı aşmaya yönelik zorlayıcı bir saldırı değil, aynı zamanda İsrail’i karşılıklı garantili imha yoluna girmekten vazgeçirmeyi amaçlayan caydırıcı bir saldırı,” değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 + 8 =