Uzay endüstrisinin gelişimi, 13. hükümetin yönetim başarılarından biri olması

Uzay endüstrisinin gelişimi, 13. hükümetin yönetim başarılarından biri olması

13. hükümetin parlak uzay başarılarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkan Vekili, bu endüstrinin İran’daki gelişimini şehit cumhurbaşkanının başarılı yönetim etkilerinden biri olarak değerlendirdi.

Salı günü, Yüksek Uzay Konseyi’nin 3. toplantısında konuşan Cumhurbaşkan Vekili Muhammed Muhbir, şehit cumhurbaşkanın bu sektöre gösterdiği ilgi ve desteği takdir ederek, çeşitli savunma, araştırma ve akademik alanlarda uzay endüstrisinin değer ve etkin hizmetler zincirinin önemine vurgu yaptı. Muhbir hükümetin bu endüstriyi takviye etmekte kararlı olduğuna işaretle, hükümetin uzay sanayiye olan yaklaşımının stratejik, fırsat yaratan ve otorite oluşturan olduğunu belirterek, bu sanayinin daha da güçlenmesi ve gelişmesi için var olan alanı daha da verimli hale getirmeye çalıştığını söyledi.

Yapılan toplantıda İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İsa Zarepour da sunduğu raporda, ülkenin uzay altyapısının geliştirilmesi, farklı yerlerinde uzay istasyonları oluşturma ve kurulması, ağır uydu laboratuvarlarının tamamlanması ve Batı Asya’nın en büyük uzay üssü olan Çabahar uzay üssü birinci aşamasının tamamlanmasını, 13. Hükümette uzay sanayideki başarıları ve bazı girişimleri olduğunu belirtti.

ABD’nin baskı ve yaptırımlarına rağmen yıllardır uzay endüstrisini geliştirme yolunda ilerleyen İran, bu değerli endüstriyi kullanarak uzaydan payını almak için genç ve yerli bilim adamlarının bilgi ve uzmanlıklarını kullanmaya kararlı. Havacılık ve uzay sanayi alanında İran İslam Cumhuriyeti, uzay teknolojisini yerlileştirerek, savunma alanındaki füze gücünü güçlendirmenin yanı sıra, roketatar ve uydu füzeleri inşa etme ve üretme başarısını da elde etmiştir, bu da havacılık sanayi alanında büyük bir ilerleme olarak kabul edilmektedir. Bu ilerlemenin bir kısmı Şehit cumhurbaşkanı Seyid İbrahim Reisi’nin 13. Hükümet döneminde uzay endüstrisine gösterdiği ilgi ve destekten kaynaklanmaktadır.

Bu destekler sayesinde ve yerli bilim insanlarının da yardımıyla İran İslam Cumhuriyeti’nin uzay alanındaki konumu 45’inci sıradan bu alanda ilk 10 ülke arasına yükseldi. Bütün bu gelişmeler, İslam Devrimi’nin düşmanlarının, yaptırımlar uygulayarak İran’ı geri tutabileceklerini ve İslam Cumhuriyeti’ni güncel başarılardan  mahrum bırakabileceklerini düşündükleri bir dönemde gerçekleşti.

İran düşmanlarının, özellikle ABD ve Siyonist rejimin, bazı İranlı bilim adamlarına suikast düzenleme çabaları da aynı şekilde değerlendiriliyor. Ancak İran uzmanlarının 40 yılı aşkın çaba ve çalışmaları sonucu olarak İran artık dünyadaki 10 uzay ülkesi arasında yer almaktadır ve bu nedenle İran bu teknolojiye sahip az sayıdaki ülke arasında bu sektörde güvenilir bir konuma sahiptir. Son üç yılda 11 fırlatma gerçekleştiren İran İslam Cumhuriyeti, yaptırım engelini aşabildiğini gösterdi.

Hiç şüphesiz, İran’ın uzay programı önemli bir belge olarak görülüyor ve bunun gerçekleşmesi ülke için büyük önem taşıyor. Bu arada İslam Cumhuriyeti’nde uydunun yaygın kullanımı tarım, meteoroloji, hatta sağlık ve tıp da dahil olmak üzere diğer sektörlerin gelişmesi üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır. İran İslam Cumhuriyeti, İslam medeniyetinin önde gelen İslam ülkesi olarak her zaman ilerleme ve kalkınmada öncü olmuştur ve bilimsel bilgi ve teknolojilerini uzay endüstrisinin tüm sektörlerinde ticarileştirmeye ve paylaşmaya hazırdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × one =