İran’ın Zevk ve Zarafet Şöleni / İran’ın Bazı El Sanatlarına Bakış

İran’ın Zevk ve Zarafet Şöleni / İran’ın Bazı El Sanatlarına Bakış

İran Halısı:

Desen desen, renk renk, ilmek ilmek ve sonuç göz kamaştırıcı bir desene sahip, güzel renkleriyle herkesi kendine hayran bırakan bir halı. İran halısı, dünya pazarlarında İran’ın en önemli ihracat ürünlerinden biridir.

İranlı Sanatçıların El Dokumaları: Farklı Çeşitlerde Halılar, Kilim ve Cicim:
Renkli İran Halıları:

Terme:

Terme, ipek gibi çok ince liflerden dokunmuş pahalı bir kumaş türü ve İran’ın en nadide el sanatlarından biridir. Terme, çok çeşitli desenlerde İran’da, özellikle de Yezd eyaletinde dokunmaktadır. Terme’de, elle boyanan bitkisel boyalardan, özellikle de bordo, kırmızı, yeşil, turuncu ve siyah renklerden ve ipek ve kaliteli yünlerden kullanılır. Günümüzde terme, minder ve yuvarlak yastık kılıfları, sırtlıklar, masa örtüleri, yatak örtüleri, seccade ve seccade, manto ve yelek, ayakkabı ve çanta vb. ürünlerin dikilmesinde kullanılmaktadır.

Terme Örneği
Terme ile Süslenmiş Masalar:

Seramik:

Seramik, İran’ın ihraç ettiği el sanatlarından biridir. İranlı sanatçıların el yapımı seramik kaplar dünyanın birçok ülkesinde satılmaktadır.

Doğadan İlham Alan Desenlerle Eski İran Seramikleri
İran Seramikleri Üzerindeki Farklı Desenler:


Hatam:

Hatam, köklü bir geçmişe sahip zarif bir İran sanatı ve el sanatıdır. Hatam, farklı kenar sayısına sahip düzenli çokgenlerin, farklı renklerde çeşitli hammaddelerden oluşmasıyla oluşur.

Hatam Sanatı ile Masa ve Ayna
İranlı Sanatçılar Tarafından Hatam Yapılmış Tombak
Hatam Kaplar

Turkuaz:

Bu İran sanatında, cilalanmış turkuaz taşları kullanılarak bakır, gümüş, bronz kaplar ve süs eşyaları süslenir.

Bakır Üzerine Turkuaz Çalışması
Bakır ve Turkuaz İşleri

Nakış:

İran nakış sanatında, sanatçı iğne ve iplik kullanarak kumaş üzerinde genellikle doğadan ve yaşam ortamından ilham alan çeşitli desenler yaratır. Bu sanat, İran’ın birçok yerinde, özellikle de Sistan ve Beluçistan’da yaygındır ve giyim alanında İran’ın en güzel el sanatlarından biri olarak kabul edilir.

İğne ve İplik ile Desen Yaratma Sanatı
Ayna İşlemeli Nakış
Nakışlı Yerel Giysiler

Kalemkarlık:

Güzel ve zarif bir sanat. Kalemkarlıkta, bakır, altın, gümüş ve pirinç gibi metal nesneler, kaligrafi ustaları tarafından süslenir. Bu sanatta sanatçılar, çekiç darbeleriyle metal nesneler üzerine çeşitli desenler oluşturmak için kalemlerle çizgiler ve desenler oluştururlar. Bu sanatın İran’da binlerce yıllık bir geçmişi vardır ve hala İranlı sanatçılar tarafından sürdürülmektedir.

Bakır Üzerine Kalemkarlık, İsfahanlı Sanatçıların Eseri
Kalemkarlık Sanatında Hassasiyet ve Dikkat:

Camcılık:

Cam sanatı İran’da uzun bir geçmişe sahiptir. Arkeolojik kazılar, Marlik höyüğünde cam sanatının MÖ 3. binyılda İran’da yaygın olduğunu kanıtlamıştır. Bu sanat hala İranlı sanatçılar tarafından kullanılmaktadır.

İran’da Cam Sanatının Bir Örneği
Cam Sanatçıları Tarafından Yapılmış Çeşitli Cam Kaplar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 − 13 =