İran’ın kültürel-sanatsal etkinliklerine bir bakış

İran’ın kültürel-sanatsal etkinliklerine bir bakış

İran’dan Muhsen Şerifian’ın “Luka” adlı müzik albümü gayda bölümünde dünyanın en iyi 10 albümünden biri seçilerek tanıtıldı.

İmam Humeyni’nin (RA) vefat yıldönümünde yabancı misafirlerin Kutsal Savunma Müzesini ziyareti, İranlı bir sanatçının müzik albümünün dünyanın seçilmiş 10 eserinden biri olarak seçilmesi ve Ermeni akademisyenin İran’da kadının konumuyla ilgili övgüleri İran’ın en önemli sosyo-kültürel haberlerinden bazılarıdır.

İranlı yönetmenin eseri Fransız Uluslararası Film Festivali’nde

Seyid Mortaza Sebzgeba’nın yönettiği “Behmen” filmi, Fransa’da düzenlenen 6. Fenêtre sur Courts Uluslararası Film Festivali’nin yarışma bölümüne katılmak üzere seçildi.

Bu film daha önce Filipinler’deki ikinci Asya Film Festivali’nde en iyi film ödülüne aday gösterilmişti ve aynı zamanda İtalya’daki ilk Venedik Uluslararası Film Festivali’nde de en iyi film ödülüne aday gösterilmişti.

İmam Humeyni’nin vefat yıl dönümünde yabancı konuklar Kutsal Savunma Müzesi’ni ziyaret etti

İmam Humeyni’nin-ra- vefatını anma törenine katılan bir grup yabancı davetli, Tahran’daki Kutsal Savunma Müzesi’nin yedi salonunu ziyaret etti ve İslam Devrimi’nin zaferine yol açan olaylara ise Irak Baas rejiminin İran’la yürüttüğü savaş, direniş cephesinin eylem ve çabaları, IŞİD terör örgütünün cinayetleri de dahil edildi.

Avusturya’da İran Kitap Ödülü’nün ilk dönemi başlıyor

İran ile Avusturya arasındaki kültürel mübadeleleri genişletmek ve Avusturya’da ve dünyanın Almanca konuşulan diğer bölgelerindeki İran bilimcilerini desteklemek amacıyla, Avusturya’daki ilk İran Kitap Ödülü, İran İslam Cumhuriyeti Kültür Temsilciliği tarafından 2025’in Şubat ayında Viyana’da düzenlenecek.

Bu ödül, son 20 yılda Almanca yazılmış en iyi kitaplara ve İslam bilgeliği ve felsefesi, Şii mezhebi, İran-İslam kültürü, İran sanatı ve edebiyatı, Fars dili, İran tarihi, İran’ın tarihi eserleri, İran’ın turistik yerleri olmak üzere 9 ana başlıktan birine ithaf edilmiştir.

Bin yıllık Kiş adası Harire şehri ISECO’ya kayd oluyor

İran’ın Kiş Serbest Bölge Örgütü Turizmden Sorumlu Başkan Yardımcısı “Mehdi Adiban”, bu adadaki bin yıllık Kiş adasının Harire şehrinin UNESCO’ya geçici olarak kaydedilmesine değinerek şunları söyledi:

“Bu tarihi eserin kesin küresel tescilinden önce, bu yılın Aralık ayında tarihi Kiş adasının Harire şehri İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (ISCO) kaydedilecek.”

Antik ve bin yıllık “Harire” şehri, İran’ın güneyindeki Kiş Adası’nın kuzeyinde yer alıyor. Harire şehrinin kuruluş tarihi Hk 4. yüzyılın ikinci yarısına kadar uzanmaktadır.

İranlı sanatçının müzik albümünün dünyanın seçilmiş 10 eserinden biri olarak seçilmesi

Dünya müziğinde geniş bir yelpazeye sahip olan ve İngiltere’de yayınlanan müzik dergisi olan “Songlines” dergisi, “Mohsen Şerifian’ın “Luka” albümünü Dünya Gayda bölümünde seçilen 10 albümden biri olarak Mayıs 2024’te seçilip tanıtıldı. İrlandalı gaydacı ve Grammy Ödülü sahibi “Davy Spillane” albümü “Songlines” dergisinin de kazananları arasında yer alıyor.

İranlı sanatçılar Bulgar Film Festivali’nde onur madalyasını kazandı

Üçüncüsü düzenlenen jürinin görüşüne göre “Zahra Horşidi Paci’nin  İran animasyonu “Nouf” ve Mehdi Zamanpur Kiyaseri’nin yönettiği İran belgesel filmi “Kel Fatma”  Bulgaristan Altın Femi Film Festivali’nin jürisinin görüşüne göre onur nişanını almaya layık görüldüler.

Ermenistan Üniversitesi profesörü İran’da kadının statüsünü övdü

Ermenistan Üniversitesi’nden profesör “Isabella Moradian”, İran’da kadınların aile sahibi olmanın yanı sıra çeşitli eğitim ve mesleklere de sahip olduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Farklı ülkelerde İran hakkında, İran halkının kapalı fikirli ve anormal davranışlara sahip olduğuna dair olumsuz sözler duydum. Ama tüm bunların yalan olduğunu gördüm.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 − four =