Bugün HŞ 15 Hordad, İran halkının büyük İslami hareketinin başlangıcı

Bugün HŞ 15 Hordad, İran halkının büyük İslami hareketinin başlangıcı

Bugün hş 15 Hordad, miladi 4 Haziran 2024, İran İslam Cumhuriyeti’nin büyük kurucusu İmam Humeyni’nin -ra- hş 1342 (miladi 1963) yılındaki tarihi kıyamının yıldönümüdür.

15 Hordad 1342 (Haziran 1963) kıyamı, İslam İnkılâbı tarihinde bir dönüm noktası ve İran halkının İslami hareketinin başlangıcıdır.

15 Hordad 1342’de ve acı bir olayda, İmam Humeyni’nin -ra- Tahran eyaletinin güneyinde bulunan Kum’daki Feyziye dini Okulu’ndaki ifşaatçı konuşmasının ardından, Pehlevi rejimi ajanları bu kutsal şehirde İmam’ın evine saldırarak onu tutukladılar.

İmam Humeyni Hüseyin-i Aşura gününde Kum Feyziye medresesinde ağır bir konuşma ile Pehlevi rejimin cinayetleri ve Şah’ın Siyonist rejim ile ilişkilerini gün yüzüne çıkarttı.

İran’ın bir çok kentinde İmam Humeyni’nin -ra- tutuklanmasına tepki olarak Şah karşıtı geniş çaplı gösteriler düzenlendi. Gösteriler sırasında Şahlık rejimin güvenlik kurumunun baskı unsurları başta Kum Feyziye medresesi olmak üzere halka vahşi saldırıda onlardan birçoğunu şehit ederken bir çoklarını yaralayıp tutukladılar.

Bu tarihi ayaklanma Pehlevi rejimin despot hükümetine karşı İslami hareketin başlangıcıydı ve İslam inkılabının şekillenmesi için uygun fikri, siyasi ve sosyal ortamı hazırladı.

İmam Humeyni -ra- hareketi miladi 1963 tarihinde başladı ve 1979’da İran İslam inkılabı ile zafere ulaştı. Hiç şüphesiz 15 Hordad kıyamı, bu İslami hareketin zaferinde inkar edilemeyen parlak bir rolü vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen − 4 =