İran, Asya’daki en karmaşık organ nakli operasyonunun lideri

İran, Asya’daki en karmaşık organ nakli operasyonunun lideri

Dünyanın en karmaşık nakli olan bağırsaktaki başarı, İran’ı Asya’nın ve bazı durumlarda da dünyanın lideri haline getirdi.

Sadece bağırsak nakli değil, aynı zamanda vücudun az bilinen bu kısmının rekonstrüksiyonu ve rehabilitasyonuna yönelik yeni yöntemler de İran’ı bilimsel olarak iyi bir duruma getirdi.

İran’da Ebu Ali Sina Hastanesi bağırsak rehabilitasyonu bölüm başkanı ve İran Şiraz Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Dr. Hamid Nikpur ve ekibinin bağırsak nakli konusundaki yenilikçi yöntemleri, diğer ülkelerin ilgisini çekip hatta Amerikalı doktorlar onlar tarafından eğitilmektedir.

Bu yazıda Dr Nikpur’un Hemşehri gazetesine verdiği röportajdaki sözlerinden alıntıları paylaşıyoruz.

Dr. Nikpur’a göre başarılı bir bağırsak naklinin gerçekleştirilmesinde İran ile dünya arasında zaman farkı fazla değil.

İran’da ilk başarılı bağırsak nakli 2007 yılında Şiraz’daki Nemazi Hastanesi’nde Dr. Nik İkbaliyan tarafından gerçekleştirildi. Yalnızca bağırsak nakli değil, çoklu organ nakli de 2010 yılında İran’da yapıldı.

İran ve öne çıkan ülkelerde bağırsak naklinin karşılaştırılması

İran’ın Şiraz kentindeki Ebu Ali Sina Hastanesi bağırsak rehabilitasyonu bölüm başkanı, bağırsak naklinin istatistik açıdan en az başarılı ve en az nakil olduğunu belirterek “İran’da her yıl 8 ila 10 arasında bağırsak nakli yapılıyor ve başlangıçtan bu yana toplam 111 ameliyat gerçekleştirildi. Bu sayı Çin gibi bir ülkede 40, Japonya’da 42, Güney Kore’de ise 43’tür. Türkiye’de 10’un altında, Amerika’da 100’ün altında ameliyat var. Bu nedenle İran, Asya’da bağırsak naklinde lider konumdadır ve bu sayıda nakli gerçekleştiren tek merkezdir.” diye ekledi.

İran’ın bağırsak rehabilitasyonunda benzersiz önlemleri

İran’daki Şiraz Tıp Bilimleri Üniversitesi’nden Yardımcı Doçent, bağırsak naklinin başarı oranının yüzde 50 olması nedeniyle İran’da bağırsak yenilenmesini artırmaya çalıştıklarını söyledi.

Sağlıklı bir bağırsağın uzunluğu 4,2 metre ama rehabilitasyon tedbirleriyle 25 santimetre uzunluğunda yaşayan bir hastamız var. İran’da hastanın organ nakline ihtiyaç duymaması ve daha uzun yaşaması için bağırsağı cerrahi yöntemlerle yeniden yapılandırıp uzunluğunu artırıyorlar.

Bağırsakla ilgili tüm yeni ameliyatların İran’da yapılması

Dr. Nikpur şunları ekledi:

“İran, bağırsak rekonstrüksiyonu ve nakil ameliyatları açısından Dünya Bağırsak Nakli Derneği’nin üyesidir. Bazı bağırsak rekonstrüksiyon ameliyatları dahili girişimlerdir ve İran’da bu alanda kaydedilen ilerleme öyledir ki, Amerikalı cerrahlar için çeşitli eğitim oturumları düzenledik.”

İran Sağlık Bakanlığı’nın bağırsak nakli ihtiyacı olan hastalara hizmeti

İran’ın Şiraz kentindeki Ebu Ali Sina Hastanesi’nin bağırsak rehabilitasyonu bölüm başkanı şunları söyledi:

“Amerika gibi bir ülkede bağırsak naklinin maliyeti 1,2 milyon dolar, İran’da ise yaklaşık 5 bin dolar olup İran Sağlık Bakanlığı tarafından ödenmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eight − 6 =