İran’ın ekonomik haberleri

İran’ın ekonomik haberleri

İran Planlama ve Bütçe Kurumu Arazi Geliştirme ve Bölgesel Kalkınma İşleri Başkanı Seyid Cafer Hüseyni, İran’ın Irak’a ihracatının son 20 yılda 15 kat arttığını belirtti.

İran Planlama ve Bütçe Kurumu Arazi Geliştirme ve Bölgesel Kalkınma İşleri Başkanı Seyid Cafer Hüseyni, İran’ın Irak’a ihracatının son 20 yılda 15 kat arttığına işaretle “Irak’a 2 bin 200 İran malı ihraç ediliyor, teknik ve mühendislik hizmetleri ile elektrik dahil bu ihracatın değeri yaklaşık 12 milyar dolara ulaşıyor.” açıklamasında bulundu.

İran Cihat Tarım Bakanlığı’nın Tarım İşlerinden sorumlu Yardımcısı “Alirıza Mohacer” şunları söyledi:

“Halihazırda İran tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu tohumların yüzde 98’inden fazlası yurt içinde üretilmekte, yüzde 2’den azı ise bilimsel ilişkilerin sürdürülmesi nedeniyle ithal edilmektedir.”

İran’ın Çin’e ihracatı artıyor

Çin Gümrüğü’nün son istatistiklerine göre Pekin ile Tahran’ın ticareti 2024 yılının ilk 4 ayında 5 milyar 57 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde Çin’in İran’dan ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artışla 1 milyar 500 milyon doların üzerine çıktı.

İran’ın buğday üretimi 14,5 milyon tona ulaştı

ABD Tarım Bakanlığı, dünyadaki tahıl üretimi ve ticaretinin durumuna ilişkin hazırladığı raporda, İran’ın bu mahsul yılındaki buğday üretiminin bir önceki yıla göre 500 bin ton artışla 14,5 milyon tona ulaşacağı öngörüsünde bulundu. Böylece İran dünyanın 11’inci buğday üreticisi olacak. İran’ın buğday üretimi geçen yıl 800 bin ton artarak 14 milyon tona ulaştı.

İran’ın modern sulama sistemleri alanında 100 milyon dolarlık ihracatı

İran Cihat Tarım Bakan danışmanı “Feriborz Abbasi” şunları söyledi: “1402’de İran’ın modern sulama sistemleri, borular ve türevleri alanındaki ihracatı önceki yıllara göre iki kat fazlaydı.”

Abbasi’ye göre İran bu sektörde 19 ülkeye yaklaşık 100 milyon dolar ihracat yapmıştır.

İran kumlu zırh donanımına sahip ülkeler listesinde

İran Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Kiyomers Heydari şunları söyledi: “İran İslam Cumhuriyeti, stratejik ağır ve ultra ağır tanklar ile kum püskürtmeli zırhlı teçhizatın korunması alanında öncü ve benzersiz ülkelerden biridir.

Zırhlı araç ve teçhizatın bakımının elverişli olması nedeniyle, bu teçhizat mümkün olan en kısa sürede her türlü coğrafi koşulda savaşa hazır hale gelecektir.

Avrasya Birliği’nin İran ile serbest ticaret anlaşmasının Rusya Duması’nda onaylanması

Rusya Duması, İran İslam Cumhuriyeti ile Avrasya Ekonomik Birliği üyeleri arasındaki serbest ticaret anlaşmasını onayladı. Rus hükümeti, bu anlaşmanın Tahran ile Moskova arasında madencilik faaliyetleri, enerji verimliliğinin artırılması, araştırma ve inovasyon, telekomünikasyon, ulaşım ve ulaşım altyapısı dahil olmak üzere ticari ve ekonomik alanlardaki işbirliğini genişleteceğini duyurdu.

İran İslam Cumhuriyeti ile Avrasya Ekonomik Birliği üyeleri arasında geçen yılın sonlarında St. Petersburg’da imzalanan serbest ticaret anlaşması da Dünya Ticaret Örgütü kurallarıyla uyumlu.

İran’ın kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadeledeki eylemlerine açıklama

Avrasya Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Bölge Grubu’nun 40. toplantısında İran İslam Cumhuriyeti heyeti, İran’ın kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadeleye yönelik tedbirlerini anlattı.

İran İslam Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kara para aklamanın önlenmesi açısından hukuki kapasitesinin açıklanması, kanun koyucunun Merkez Bankasına yeterli ve kapsamlı düzenleme yetkisi verme çabası, yönetici pozisyonlarını üstlenecek kişilerin genel ve mesleki niteliklerinin bulunmasının sağlanması da bu toplantıda anlatılanlar arasındaydı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 + ten =